Friday, May 12, 2017

Στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός,στη Βουλή τα μέτρα, στο Μπάρι το χρέος της

Στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός, στη Βουλή τα μέτρα, στο Μπάρι το χρέος

τσίπρας τσακαλώτος
Επενδύσεις, χρέος και εξωτερική πολιτική στο μενού των συναντήσεων του πρωθυπουργού, από σήμερα έως την Δευτέρα, στο Πεκίνο. Στην Αθήνα, οι υπουργοί ενημερώνουν τους κυβερνητικούς βουλευτές για τα μέτρα του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που κατατίθεται το μεσημέρι στη Βουλή για να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Την ίδια ώρα το Washington Group θα συζητά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Κυρίως πιάτο της επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο η συμμετοχή του στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ που αποσκοπεί στην στρατηγική σύνδεση και επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη ύψους 1 τρις. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων με κινεζικούς κολοσσούς, ενώ στις συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ και Λι Κετσιάνγκ θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Το θέμα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης (που επιβεβαιώθηκε και από το ΔΝΤ) του κ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ κυπριακό και ελληνοτουρκικά θα απασχολήσουν τις επαφές του πρωθυπουργού με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Το Washington Group
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, το ζήτημα του ελληνικού χρέους και τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσής του θα απασχολήσει σήμερα το λεγόμενο Washington Group πρωί τα κορυφαία στελέχη ευρωζώνης, ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπ.Οικ. της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου βρίσκονται όλοι οι πρωταγωνιστές: Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Σαπέν και Ντράγκι. Η τελική απόφαση για το πώς θα διατυπωθεί η υπόσχεση για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.
Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ΔΝΤ εξακολουθούν να αναζητούν μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον να εξειδικευθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και των γερμανικών απαιτήσεων να αφεθούν οι λεπτομέρειες για το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Σημείο “κλειδί” η συμφωνία των δύο πλευρών για το πόσο η Ελλάδα θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% και πώς αυτό θα αποκλιμακωθεί. Την απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει αξιόπιστη στρατηγική στο θέμα του χρέους, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ.
H ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο, εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Εάν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, δηλώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Τα μέτρα-αντίμετρα στην Βουλή
Το μεσημέρι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, που θα ψηφιστεί με την διαδικασία του επείγοντος την επόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια. Μέχρι τις 22 Μαΐου ή λίγο αργότερα θα συζητηθεί το θέμα του χρέους, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα ξεχωριστής παραγράφου στο νομοσχέδιο, ότι, αν οι Ευρωπαίοι δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα.
Εν τω μεταξύ, ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι το αφορολόγητο, για πρακτικούς λόγους, δεν θα πέσει κάτω από τα 6.250 ευρώ, αντί του συμπεφωνημένου ορίου των 5.681 ευρώ. Με την ενεργοποίηση των αντιμέτρων, ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων μειώνεται από 22% σε 20%, γεγονός που θα επιφέρει αυτόματη μείωση του αφορολόγητου κατά περίπου 570 ευρώ. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα μειωθεί ο φόρος στα αγροτο-εφόδια (με εξαίρεση το πετρέλαιο), από το 24% στο 13%, από 1ης Ιουλίου. Σήμερα το πρωί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερώσει η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Γιάννης Λαυράνος

No comments:

Post a Comment

wibiya widget