Saturday, May 13, 2017

Πεκίνο. Συνάντηση Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κίνας : «Στρατηγικός εταίρος μας η Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ


Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικός εταίρος της Κίνας, ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί η ΕΕ ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή και επιδιώκει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΕΕ.

Στρατηγικό εταίρο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα.

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός στον διεθνή στίβο και η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος ενώ διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα.

Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών και υπάρχει ενδιαφέρον και για τα χρηματοπιστωτικά.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά λέγοντας πως ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

Η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κίνας είπε ότι είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα του τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικός εταίρος της Κίνας, ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί η ΕΕ ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή και επιδιώκει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΕΕ.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην πολιτισμική σχέση ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας που μοιράζονται την παράδοση σημαντικών αρχαίων πολιτισμών, ο ένας της Ανατολής και ο άλλος της Δύσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο για τη σταθερή στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για την Ελλάδα η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα.
Υπογράμμισε την ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και στάθηκε στη θετική πορεία που διαγράφεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας ότι η Ελλάδα βλέπει πλέον καθαρά την έξοδο από την κρίση και παράλληλα προετοιμάζεται για να επιστρέψει στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές.
Επισήμανε ότι σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το εμπόριο υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έδαφος για σημαντικές και επωφελείς για τις δύο χώρες συμφωνίες και τόνισε πως η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι υψηλής σημασίας και μοιραζόμαστε το στόχο να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου και παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.
Στάθηκε όπως άλλωστε και ο Κινέζος Πρόεδρος στο ζήτημα της αύξησης των ελληνικών εισαγωγών στην Κίνα και τόνισε παράλληλα την ανάγκη να αυξηθούν οι τουριστικές ροές από την Κίνα όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας, το οποίο διαχρονικά συναντά παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ρόλο εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας που παίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή με ιδιαίτερες προκλήσεις. Επισήμανε την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της χώρας που έγκειται τόσο στις πρωτοβουλίες γύρω από τη Σύνοδο του Νότου της ΕΕ όσο και από τις τριμερείς συνεργασίες με κύριο βάρος στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Κλείνοντας κάλεσε τον Πρόεδρο Σι να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας και παράλληλα η Κίνα αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρώτο Θέμα- ΑΠΕ- ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget