Monday, May 1, 2017

Έκπληξη από Τραμπ: Θα συναντούσα τον Κιμ υπό προϋποθέσεις


Ένα μόλις εικοσιτετράωρο αφότου χαρακτήρισε «παμπόνηρο» τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια νέα αναφορά σε εκείνον, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα ήταν «τιμή του» να τον συναντήσει.
Ενώ οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα είναι κάτι παραπάνω από τεταμένες εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της δεύτερης, ο Τραμπ είπε τη Δευτέρα πως θα συναντούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, εάν οι συνθήκες ήταν οι κατάλληλες, όπως διευκρίνισε.

«Εάν θα ήταν κατάλληλο για μένα να συναντηθώ μαζί του, θα ήταν τιμή μου να το κάνω», δήλωσε ο πλανητάρχης σε συνέντευξή του στο Bloomberg και πρόσθεσε: «Αν είναι υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα το έκανα».
«Οι περισσότεροι πολιτικοί δεν θα το έλεγαν ποτέ αυτό, αλλά σας λέω, υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα τον συναντούσα», επανέλαβε ο Τραμπ, ο οποίος τονίζοντας μόνος του τη σημασία των λεγομένων του, πρόσθεσε: «Έχουμε έκτακτη είδηση».
trump kim
Μία ημέρα πριν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει «παμπόνηρο» τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, βασίζοντας τον χαρακτηρισμό του στο γεγονός ότι έχει καταφέρει να επιβληθεί στην εξουσία, παρά το νεαρό της ηλικίας του και παρά τις ανταγωνιστικές φιλοδοξίες των υψηλόβαθμων μέσα στη χώρα του.
«Ο κόσμος διερωτάται αν είναι διανοητικά υγιής. Δεν ξέρω τίποτε. Αυτό που μπορώ να σας πω -και σε πολύ κόσμο δεν αρέσει που το λέω- είναι ότι διαδέχτηκε τον πατέρα του σε ηλικία 26 ή 27 ετών. Συναλλάσσεται με πρόσωπα κατά τα φαινόμενα σκληρά, κυρίως με τους στρατηγούς και άλλους. Και πολύ νέος κατάφερε να αναλάβει την εξουσία», τόνισε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο CBS και πρόσθεσε:
«Πολλοί --είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό-- προσπάθησαν να του πάρουν την εξουσία αυτή, είτε ήταν ο θείος του είτε άλλοι. Και εντούτοις αυτός κατάφερε να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση. Συνεπώς, σίγουρα είναι παμπόνηρος».
Ο Τραμπ ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως θέλει να αποκλείσει τη βορειοκορεατική πυρηνική απειλή, βασιζόμενος στον κινεζικό παράγοντα, ακόμη κι αν αυτό μπορούσε να γίνει σε βάρος της εμπορικής διαμάχης που υπόσχεται να έχει με τον ασιατικό οικονομικό κολοσσό.

Η Β. Κορέα ετοιμάζει νέα πυρηνική δοκιμή

Την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλήσεις προειδοποιώντας πως είναι έτοιμη για μια έκτη πυρηνική δοκιμή «ανά πάσα ώρα και στιγμή».
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν εδώ και εβδομάδες, βασιζόμενοι στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών, πως η Πιονγκγιάνγκ είναι πράγματι έτοιμη να πραγματοποιήσει μια έκτη πυρηνική δοκιμή.
Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Άμυνας υποστήριξε πως η Πιονγκγιάνγκ είναι «εντελώς έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιλογή των ΗΠΑ».
Το καθεστώς θα συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητές του όσον αφορά τις «προληπτικές πυρηνικές επιθέσεις», εκτός εάν η Ουάσινγκτον σταματήσει τις εχθρικές πολιτικές της, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Τα μέτρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για να ενισχυθεί στο μέγιστο η πυρηνική δύναμη θα ληφθούν με επιτυχία ανά πάσα στιγμή και στον τόπο που θα αποφασίσει η ανώτατη ηγεσία της», πρόσθεσε ο ίδιος υπαινισσόμενος μια έκτη πυρηνική δοκιμή.
Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει από το 2006 πέντε πυρηνικές δοκιμές, από τις οποίες δύο το 2016. Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι το καθεστώς, ένα από τα πιο απομονωμένα του κόσμου, έχει κάνει προόδους προς την υλοποίηση του στόχου του, που είναι να αποκτήσει διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους που να μπορουν να πλήξουν τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.cnn.gr

Διαβάστε επίσης

No comments:

Post a Comment

wibiya widget