Thursday, July 20, 2017

Τρομος στην Κω...Χαραματα.σχυρός σεισμός 6,4 ρίχτερ 2 νεκροί 5 τραυματίες .

  • Νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι της Κω μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί στη 1:31 π.μ., αφήνοντας πίσω δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες

  • 21 Ιουλίου 2017 
  • Τα Ελληνικα ΜΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ιστοσελίδες  γραφουν. .
    Το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτει το μέγεθος των καταστροφών που έχουν προκληθεί από το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου.


    Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

    Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

    Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται εντός της ημέρας να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

    Ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι κάτοικοι και αρκετοί να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, φοβούμενοι τους μετασεισμούς.

    Όλος ο κρατικός μηχανισμός της Κω είναι σε επιφυλακή, ενώ ανακλήθηκαν και όλες οι άδειες των γιατρών. 



    Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το λιμάνι του νησιού, το οποίο μέχρι να ελεγχθεί από τα ειδικά κλιμάκια, καθίσταται προσωρινά ανενεργό.
  • Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό
  • Υπάρχουν αναφορές για πολλούς τραυματίες στην Κω αλλά και στα τουρκικά παράλια
  • Πολλές οι υλικές ζημιές
  • Σύμφωνα με το earthquake.usgs.gov ο σεισμός είχε μέγεθος 6,7 Ριχτερ
  • Τι δηλώνει ο Λέκκας
  • Εσπευσμένα μεταβαίνει στην Κω ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός
Τουλάχιστον δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω.
Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν – ανεπιβεβαίωτες – πληροφορίες για περισσότερους νεκρούς.
Ανάμεσα στις πολλές ζημιές έπεσε και ο ιστορικός μηναρές της Κω. Όλος ο κρατικός μηχανισμός του νησιού είναι σε επιφυλακή ενώ ανακλήθηκαν και όλες οι άδειες των γιατρών.
Στην Κω μεταβαίνει εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το νησί.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που του έχει δοθεί, υπάρχουν αρκετοί ελαφρά τραυματίες και σοβαριές ζημιές σε αρκετά κτίρια.
Στο νησί, πρόσθεσε, μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.
Στο νησί μεταβαίνει επίσης εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας(ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκαςο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.
Εκτός από τους δυο νεκρούς από την κατάρρευση στέγης σε μπάρυπάρχουν αρκετές ζημιές σε ολόκληρο το νησί.
Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές.
Σύμφωνα με το earthquake.usgs.gov ο σεισμός είχε μέγεθος 6,7 Ριχτερ.
Έχει καταγραφεί ένα μικρό τσουνάμι στις παραλίες της Κω, σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου 20 εκατοστών. Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ και ακολούθως άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί.
Σοβαρές ζημιές, έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget