Friday, July 7, 2017

Σούπερ μάρκετ στη Β.Ελλάδα έβαλαν λουκέτο και οι ιδιοκτήτες έφυγαν για εξωτερικό



Τα προβλήματα αφερεγγυότητας που κατά κοινή ομολογία ήταν λίγο ή περισσότερο γνωστά στην αγορά, οδήγησαν τα στελέχη της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας, Βασίλαγας 3Β Markets, με την επωνυμία ΥΙΟΙ Κ ΒΑΣΙΛΑΓΑ ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε., να κατεβάσουν ρολά στην επιχείρηση και να φύγουν αιφνιδίως στο εξωτερικό
Σημάδια της πτώσης είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται δημοσίως από τον περασμένο Μάιο. Σταδιακά ή εκ περιτροπής, καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα παρέμεναν κλειστά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μάλιστα, ο Κώστας Βασίλαγας, εκ των ιδιοκτητών και γενικός διευθυντής της εταιρείας διεμήνυε τότε ότι έχει κλείσει συμφωνία με μεγάλη γαλλική εταιρεία στο χώρο του retail, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής στην αλυσίδα. Ωστόσο τα πράγματα και σε αυτή την περίπτωση ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο επενδυτής που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι προερχόταν από τη Γαλλία, ήταν Έλληνας και το όνομα αυτού, Θανάσης Μεζές. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας παρουσιάζει δραστηριότητα στο χώρο των οπωροκηπευτικών ως χονδρέμπορος αλλά και στη λιανική τροφίμων μέσω της μικρής αλυσίδας 8 καταστημάτων και διακριτικό τίτλο «Αγορά Ανατολή» με παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα.

Η συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε ποτέ

Εν τέλει τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά από τα συμφωνηθέντα. Οι εκπρόσωποι της Βασίλαγας αποχώρησαν ατάκτως σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ενώ τα τηλέφωνα της επιχείρησης είναι εκτός λειτουργίας, ενώ και ο αριθμός τηλεφώνου του κυρίου Κ. Βασίλαγα, ο οποίος είχε αναλάβει να συνομιλεί και με τα μέσα ενημέρωσης - εκτός των λοιπών του καθηκόντων -, δεν ισχύει πλέον.
Σημειώνεται ότι η οικογένεια Βασίλαγας είχε επί πολλά έτη δραστηριότητα στο χώρο του καφέ, διατηρώντας επιχειρηματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, ενώ στη συνέχεια η δραστηριότητα της επεκτάθηκε και στην Ελλάδα.

Η ίδρυση της επιχείρησης και η κατάρρευση 23 χρόνια μετά

Την εταιρεία στη χώρα μας ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Βασίλαγας μαζί με τους τρεις γιους του Παναγιώτη, Βασίλη και Κωνσταντίνο-Ιωάννη το 1994.
Το 2006 ίδρυσε 2 καταστήματα χονδρικής cash & carry ένα στο Κάτω Σχολάρι Χαλκιδικής και ένα στο Καλοχώρι, ενώ ξεκίνησε την εισαγωγή ειδών supermarket. To 2012 η εταιρεία ίδρυσε δύο σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Φοίνικα και του Καλοχωρίου. Έως και την τελευταία στιγμή η Βασίλαγας διατηρούσε 13 καταστήματα λιανικής στη Βόρεια Ελλάδα. Φεύγοντας, οι επιχειρηματίες άφησαν πίσω τους ανεξόφλητες οφειλές τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και προς προμηθευτές και τράπεζες. Συνολικά οι υποχρεώσεις που εμφάνιζε η εταιρεία στο τέλος του 2015 ανέρχονταν στα 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ η πορεία της στις οικονομικές καταστάσεις χαρακτηριζόταν ως «όχι καλή, με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά».
Αυτή τη στιγμή τα 10 από τα 13 καταστήματα της αλυσίδας έχουν βάλει λουκέτο. Τα υπόλοιπα τρία στις οδούς Βούλγαρη, Γραβιάς στην περιοχή Μαρτίου και στην 28ης Οκτωβρίου στο Ιπποκράτειο συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, δεδομένου ότι είναι τα μοναδικά συνεργαζόμενα (τα υπόλοιπα ήταν ιδιόκτητα). Tα τρία αυτά θα κατεβάσουν οριστικά την ταμπέλα Βασίλαγας τις επόμενες ημέρες, και θα συνεχίζουν να λειτουργούν ως αυτόνομες επιχειρήσεις.
Επίσης μετά από δικαστική προσφυγή σε βάρος της Βασίλαγας για οφειλές 38,4 χιλ. ευρώ, στο τέλος του έτους πλειστηριάζονται κινητά της στοιχεία όπως γραφεία και ηλεκτρικές συσκευές αλλά και άλλα στοιχεία του επαγγελματικού εξοπλισμού, με τιμή έναρξης 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το σύνολο της ζημιάς στα καθαρά αποτελέσματα της χρήσης του 2015, ανήλθε στις 805 χιλ. ευρώ.
Newsit.gr..New beast. gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget