Thursday, July 13, 2017

Συνθήκη φιλίας συμφωνήθηκε μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας


Την υπογραφή συνθήκης φιλίας μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Τεργέστη της Ιταλίας ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και η Βουλγάρα ομόλογός του, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Στόχος είναι να μπει ένα τέλος σε χρόνια διενέξεων και εντάσεων.
«Καταλήξαμε σ' έναν συμβιβασμό (με τη Βουλγαρία) για το κείμενο», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη του στο Reuters.
«Η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με τη Βουλγαρία θα ενισχύσει την αξιοπιστία μας, θα καταδείξει ότι είμαστε σοβαροί και ότι θέλουμε να κάνουμε φίλους στην περιοχή μας», πρόσθεσε.
Από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοινώθηκε πως επιτεύχθηκε μια «βάση» για έναν συμβιβασμό με την ΠΓΔΜ. Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα πως ελπίζουν ότι η συνθήκη θα καταστεί δυνατό να υπογραφεί στις 2 Αυγούστου.
Ερωτηθείς αν η ΠΓΔΜ θα δεχόταν κάποια μέρα την αλλαγή του ονόματός της, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα που εμπλέκει συναισθήματα και ταυτότητα. Για μας, για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει να έχουμε μια διαδικασία που θα δημιουργήσει μια εθνική θέση πάνω στο θέμα. Θα υπάρξει σίγουρα ένα δημοψήφισμα».
 MME - ΑΠΕ - ΜΠΕ)

No comments:

Post a Comment

wibiya widget