Friday, July 7, 2017

Καλό!! Πίεση Τραμπ σε Πούτιν για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές!


Η ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές μείζον θέμα στη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ο Τραμπ πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. H απάντηση του Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα εκφράζοντάς του τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Είχαν μια έντονη και μακρά συνομιλία για το θέμα" είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη λήξη της συνάντησης αυτής, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές παρεμβάσεις συνιστούν ένα "σημαντικό εμπόδιο" στη σχέση των δύο χωρών.
"Ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν", πρόσθεσε.
Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ζητά να λάβει τη δέσμευση της Μόσχας ότι δεν θα παρεμβαίνει στις αμερικανικές υποθέσεις. Υπογράμμισε όμως ότι οι δύο πρόεδροι επικεντρώθηκαν στο πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός.

"O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Μόσχα δεν αποπειράθηκε να επέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και ο Τραμπ το δέχθηκε", δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ."«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είπε ότι άκουσε τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν πως δεν είναι αλήθεια και ότι οι ρωσικές αρχές δεν αναμίχθηκαν στις εκλογές", ανέφερε ο Λαβρόφ μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι στο Αμβούργο.
"Ο Τραμπ είπε πως δέχεται αυτή τη διαβεβαίωση. Αυτό είναι όλο", πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν διαφορές απόψεων για τη Βόρεια Κορέα

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Αμβούργο στο περιθώριο της G20, δήλωσε ο Τίλερσον και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να καμφθούν οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα.
«Οι Ρώσοι το βλέπουν λίγο διαφορετικά από εμάς, επομένως πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα. Η Ρωσία έχει οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γερμανία.

Εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις

Νωρίτερα, ο Τραμπ χαρακτήρισε "τιμή του" να συναντά, για πρώτη φορά, τον Πούτιν, δηλώνοντας ότι αναμένει να συμβούν θετικά πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών τους.
"Ο Πούτιν και εγώ έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά", είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, καθισμένος δίπλα στον Ρώσο ηγέτη.
"Είχαμε κάποιες πολύ, πολύ καλές συνομιλίες. Θα μιλήσουμε τώρα και προφανώς αυτό θα συνεχιστεί. Αναμένουμε να συμβούν πολλά πολύ θετικά πράγματα για τη Ρωσία, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για κάθε ενδιαφερόμενο. Και είναι τιμή να βρίσκομαι μαζί σας", πρόσθεσε.
Ο Πούτιν, μέσω διερμηνέα, σχολίασε ότι μολονότι οι δυο τους έχουν μιλήσει τηλεφωνικά, η τηλεφωνική επικοινωνία δεν αρκεί και χαρακτήρισε σημαντική τη διμερή αυτή συνάντηση.
"Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω (...) αυτή η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα", πρόσθεσε.

Θετική χημεία

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρεξ Τίλερσον μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Αμβούργο, έκανε λόγο για "θετική χημεία" μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του, του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Τίλερσον, οι δύο πρόεδροι "συνδέθηκαν πολύ γρήγορα" και είχαν μια "πολύ εποικοδομητική συνάντηση". Μάλιστα, κανείς από τους δύο δεν ήθελε να σταματήσει τη συζήτηση και κάποια στιγμή παρενέβη η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ, και προσπάθησε να τους πείσει να... ολοκληρώσουν.
Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επόμενες προγραμματισμένες επαφές των δύο ηγετών. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε γιατί τον άφησε να περιμένει για το δικό τους τετ-α-τετ που ακολούθησε.
Για "εποικοδομητική συνάντηση" έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι δύο ηγέτες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά τέσσερις φορές αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, τον περασμένο Ιανουάριο.
πηγή φωτογραφίας: AP/ Evan Vucci
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΤραμπΗΠΑΡωσίαΠούτιν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

No comments:

Post a Comment

wibiya widget