Friday, July 14, 2017

«Αντίποινα» από Τουρκία- Οι Τούρκοι στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου - Για απόβαση μιλάνε τουρκικά μέσα

αναδημοσιεύεται απο το "ΠρώτοΘΕΜΑ" /Πέτρος Κράνιας

Δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε NAVTEX - Η Milliyet κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου» - Προηγήθηκε η αποστολή δύο φρεγατών και ενός υποβρυχίου στην περιοχή της γεώτρησης

Σε πορεία για τον κόλπο Μόρφου, βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros», που ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυτιλωμένους (Navtex) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις, είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο». 

Από την άλλη, η πιο επιθετική Milliyet σε άρθρο της, αναφορικά με τα ίδια γεγονότα, κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει "όμορφη μογγολική σκηνή"), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».



Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Berat Albayrak μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα "εγγυητικά δικαιώματα" της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλμπαϊράκ σχολίασε με νόημα, ότι «δεν μπορεί κανείς να δρα από μόνος του», χαρακτηρίζοντας έτσι, σαφέστατα, τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11, μονομερή ενέργεια από πλευράς Κύπρου. «Δεν μπορούμε να δούμε μια τέτοια κίνηση θετικά». Στη συνέχεια, σε παρόμοιο στυλ συμπλήρωσε: «Η Τουρκία από δω και πέρα θα είναι πιο ενεργή δύναμη στις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο, Μαύρη θάλασσα, στεριά ή θάλασσα γενικώς. Δεν είμαστε μπανανία»
 
«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, είχε ενημερώσει ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναμενόμενες οι τουρκικές κινήσεις λέει το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας
Οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι αναμενόμενες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, υπογραμμίζοντας πως η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναπαραγωγή κλίματος έντασης.

Ο κ.Φωκαϊδης είπε πως οι κινήσεις της Τουρκίας «είναι συνήθεις, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση, να συνεχιστούν οι προκλήσεις ή να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.

Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

«Συνεπώς», σημείωσε «πράττουμε αυτό το οποίο πρέπει να πράξουμε. Δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων η στρατικοποίηση του όλου ζητήματος, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εφαρμόζουμε τα σχέδια για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί να εφαρμόζουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραμένουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο, που είναι η υλοποίηση, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Σε σχόλιο πως οι πολίτες ανησυχούν από τις τουρκικές προκλήσεις, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος είτε ανησυχίας είτε πανικού» και εξέφρασε τη θέση πως «το συντομότερο που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο στο καλύτερο».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget