Thursday, July 13, 2017

Απεβίωσε ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής

Απεβίωσε ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής στα 74 του χρόνια, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές των δεκαετιών του 1960 και 1970. 
Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε μέσω facebook ο συνεργάτης του τραγουδιστή, Δημήτρης Χιονάς.
«Θλίβομαι βαθύτατα. Μόλις έμαθα ότι έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ένας εξαιρετικός φίλος συνεργάτης για χρόνια πολλά κι αδερφός ο Γιάννης Καλατζής! Καλό ταξίδι Γιάννη στην γειτονιά των αγγέλων στην αγκαλίτσα του καλού ΘΕΟΥΛΗ! Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του ! Κουράγιο ρε παιδιά!»
Ποιος ήταν ο Γιάννης Καλατζής
Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε τον Απρίλη του 1943 στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με δυο φίλους του, στις αρχές της δεκαετίας του ʼ60, έφτιαξαν το Τρίο Μορένο. Με την προτροπή του Τώνη Μαρούδα, το 1965 κατεβαίνουν στην Αθήνα. Λίγο μετά το Τρίο διαλύεται, αλλά σε μια γιορτή κρασιού στο Δαφνί, το 1967, ο Γιώργος Μητσάκης τον ακούει να τραγουδά και του προτείνει συνεργασία. Ξεκινούν μαζί στην Πλάκα και λίγο μετά του δίνει τα πρώτα του τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών στην Οdeon - Parlophone, μετέπειτα Minos, εταιρεία που θα στηρίξει με τεράστιες επιτυχίες και θα υπηρετήσει πιστά μέχρι το 1985.
Μετά τον Μητσάκη, θα ακολουθήσουν συνεργασίες με τους λαϊκούς συνθέτες Απόστολο Καλδάρα, Μπάμπη Μπακάλη, Κώστα Καπλάνη και με το Θόδωρο Δερβενιώτη που του δίνει "Τα χρυσά κλειδιά" σε στίχους Κώστα Βίρβου. Από το 1968-69 και μετά και μέχρι το 1976-77 συνεργάζεται δισκογραφικά με το Μάνο Λοΐζο και το Λευτέρη Παπαδόπουλο, το Γιώργο Κατσαρό και τον Πυθαγόρα, το Σταύρο Κουγιουμτζή, με τραγούδια κυρίως σε στίχους της Σώτιας Τσώτου αλλά και το Γιάννη Σπανό και το Βασίλη Δημητρίου. Από το 1976 ως το 1981 τραγουδά συνθέσεις του Νίκου Καρβέλα και του Τόλη Βοσκόπουλου ενώ το 1985 συμμετέχει στη μεγάλη συναυλία αφιέρωμα για το Μάνο Λοΐζο στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Από τότε μέχρι το 2003 απέχει συνειδητά από τη δισκογραφία. Εκείνη τη χρονιά επανέρχεται με το διπλό cd "Τα αυθεντικά", ξανατραγουδώντας δικά του τραγούδια, καθώς και κάποια που είχαν περάσει στη δισκογραφία με άλλες φωνές.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget