Saturday, July 29, 2017

Η Β.Κορέα απειλεί: Όλες οι ΗΠΑ εντός της εμβέλειας των πυραύλων μας

Ολόκληρη η επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται εντός εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων, δήλωσε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε την Παρασκευή.

Η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε τη δοκιμή «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί «ανεκτίμητο εφόδιο» που δεν μπορεί να ανακληθεί ή να αντικατασταθεί.

«Ανεξαρτήτως πού, ανεξαρτήτως πότε (...) όλη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται εντός της εμβέλειάς μας» καυχήθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, την Παρασκευή εκτοξεύτηκε μια βελτιωμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-14.

Πρόκειται για τον ίδιο τύπο πυραύλου τον οποίο η Βόρειος Κορέα δοκίμασε με επιτυχία για πρώτη φορά πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση 998 χλμ., έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ. και έπεσε, έπειτα από πτήση 47 λεπτών, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη δοκιμή ως την «τελευταία απερίσκεπτη και επικίνδυνη δράση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας».

«Απειλώντας τον κόσμο, αυτά τα όπλα και αυτές οι δοκιμές απομονώνουν περαιτέρω την Βόρεια Κορέα, εξασθενίσουν την οικονομία της και φτωχαίνουν τον πληθυσμό της» δήλωσε ο Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατηγόρησε την Κίνα και τη Ρωσία ότι φέρουν ευθύνη για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η Βόρεια Κορέα.

«Ως οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος» της Βόρειας Κορέας, η Κίνα και η Ρωσία «φέρουν μια μοναδική και ειδική ευθύνη όσον αφορά την αύξηση της απειλής για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» δήλωσε ο Τίλερσον.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κίνα κάλεσε τη Βόρειο Κορέα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να σταματήσει όλες τις ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Το Πεκίνο εξέφρασε επίσης την ελπίδα του όλες οι πλευρές να ενεργήσουν με σύνεση για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα δικά της μέτρα για να περιορίσει την πυρηνική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα.

«Παράλληλα με τις κοινές προσπάθειες για την αποτροπή της διάδοσης (της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας) θα προετοιμάσουμε ανεξάρτητα μέτρα για να την περιορίσουμε το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Χαν Μιν-γκου.

Μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά εντός των χωρικών υδάτων της Ν.Κορέας, κατά μήκος της ανατολικής όχθης της κορεατικής χερσονήσου.

Newsroom ΔΟΛ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

No comments:

Post a Comment

wibiya widget