Tuesday, July 11, 2017

Καύσωνας: Κίνδυνος πυρκαγιάς στο αυτοκίνητό μας – Τι να προσέξουμε;

Κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα, η παλαιότητα των αυτοκινήτων, οι αυξημένες θερμοκρασίες αλλά και η πιθανότητα κακής ποιότητας (νοθευμένα) των καυσίμων , δημιουργούν ένα εκρηκτικό… κοκτέιλ στους Ελληνικούς δρόμους.
ΤΑΚΗΣ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ (μηχανολόγος μηχανικός)
Σύμφωνα με πηγές από την Τροχαία,  αυτές τις ημέρες σχεδόν καθημερινά, αυτοκίνητα αναφλέγονται στους Εθνικούς δρόμους. Αποκορύφωση χτες στην Κακιά Σκάλα, όπου οδηγός απανθρακώθηκε στο όχημά του, το οποίο ανεφλέγη την ώρα που αυτό κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα.
Η συντήρηση του αυτοκινήτου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το Α και το Ω.
Ποιο τεχνικά, ας δούμε τι γίνετε όσον αφορά στην απαγωγή θερμότητας στο χώρο του κινητήρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα στριμωγμένο περιβάλλον στο οποίο γειτνιάζουν συμπιεστές και εναλλάκτες που δουλειά τους είναι αποβάλλουν θερμότητα στο περιβάλλον ψύχοντας τον αέρα είτε του θαλάμου επιβατών, είτε αυτόν που προορίζεται για συμπίεση και εισαγωγή στο θάλαμο καύσης του κινητήρα.
Επιπλέον καθότι στο χώρο του κινητήρα συντελείται καύση, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμότητα αποβάλλεται μέσω του συστήματος εξάτμισης αλλά και από τα ψυγεία νερού και λαδιού. Τελικά όλη αυτή η θερμότητα καταλήγει στην ατμόσφαιρα. Η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα πάνω από ένα σημείο οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση της θερμοχωρητικότητας του μέσου, για συγκεκριμένη χρονική στιγμή και συγκεκριμένη ποσότητα αέρα.
Διευκρινίζουμε εδώ ότι ναι μεν οι μηχανικοί ορθώς θεωρούν άπειρη τη θερμοχωρητικότητα του περιβάλλοντος, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δε θέλουμε να ψυχθεί κάποτε ο χώρος του κινητήρα αλλά άμεσα. Επιπλέον ο αέρας χρήζει περισσότερης ψύξης για να συμπιεστεί ή να δροσίσει. Ως αποτέλεσμα της αύξησης θερμοκρασίας του αέρα έχουμε αρχικά αύξηση της θερμοκρασίας στο χώρο του κινητήρα. Μετά από ένα σημείο αυτό οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης, πτώση της απόδοσης και τελικά σε λειτουργία ασφαλείας εφόσον τα μεγέθη ξεπεράσουν κάποιες κρίσιμες τιμές. Επηρεάζονται περισσότερο οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες τόσο βενζίνης όσο και πετρελαίου. Να τονίσουμε εδώ πως όλοι οι ντίζελ κινητήρες είναι υπερτροφοδοτούμενοι.
Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να μην ανεβάζετε στροφές στον κινητήρα, να μην τον πιέζετε για ώρα, να οδηγείτε ήπια και να μην ρυθμίζετε το κλιματιστικό κάτω από τους 22 βαθμούς Κελσίου.
Μ’ αυτό τον τρόπο πιθανόν θα αμβλύνετε τα προβλήματα και πιθανόν θα ξεπεράσετε τον καύσωνα χωρίς απώλειες. Περιττό ίσως αλλά θα το αναφέρουμε ξανά ότι είναι απαραίτητο το αυτοκίνητό μας να είναι καλοσυντηρημένο για να ανταπεξέρχεται χωρίς προβλήματα σε τέτοιες συνθήκες.
ΝewsAuto.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget