Tuesday, July 4, 2017

Γεύση από Κίνα ..δοκιμάστε στην ..Αθηνα. Πολύ καλό πρωϊνό

Ελάτε για ένα υπέροχο κινέζικο πρωϊνό.

Όλοι θυμόμαστε τη γεύση του φαγητού της πατρίδας μας και βαθιά μέσα στην καρδιά μας όλοι έχουμε τη γεύση του πρωινού της γενέτειράς μας. Μια καλή μέρα ξεκινά πάντα με ένα καλό πρωινό. Αν ζεις στην Αθήνα και είσαι αρκετά αμελής για να φτιάξεις το δικό σου πρωινό, μπορείς να επισκεφθείς το εστιατόριο πρωινού του A’xi και να απολαύσεις ένα αυθεντικό κινέζικο πρωινό εκεί. Μπορεί να μένεις στην Αθήνα για πολλά χρόνια και να έχεις ήδη συνηθίσει να παίρνεις καφέ και ψωμί για πρωινό, όμως κάποιες φορές είναι πολύ ωραίο αν μπορείς να απολαύσεις ένα πρωινό κινέζικου τύπου. Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου είναι ένα ζευγάρι Κινέζων που κατάγονται από τη Wenzhou. Το εστιατόριο πήρε το όνομα του από το όνομα του ιδιοκτήτη και συζύγου, A’xi. O A’xi και η σύζυγός του ανοίγουν το εστιατόριο στις 7 το πρωί και το κλείνουν στις 11 το βράδυ και κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, ο γιος τους Γιάννης πηγαίνει και αυτός στο εστιατόριο για να βοηθήσει. Παρότι το εστιατόριο δεν είναι πολύ μεγάλο, είναι ήδη πολύ γνωστό ανάμεσα στους Κινέζους της Αθήνας. Πολύ συχνά ακόμα και οι εργαζόμενοι στην κινεζική πρεσβεία έρχονται στο εστιατόριο για να πάρουν το πρωινό τους τις πρώτες ώρες του Σαββάτου. Εάν είστε αρκετά τυχεροί μπορεί επίσης να συναντήσετε και κάποια σημαντικά πρόσωπα εκεί. Είναι η γεύση η οποία προσελκύει τους ανθρώπους. Κάποιες φορές ακόμα και Έλληνες που μένουν κοντά έρχονται στο εστιατόριο για να απολαύσουν το αυθεντικό κινέζικο πρωινό. Το εστιατόριο προσφέρει πρωινό εφτά ημέρες την εβδομάδα και μετά το μεσημέρι παρέχει επίσης ποικίλα κινέζικα μικρογεύματα.

Οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τη βιομηχανία του φαγητού και ποτού ξέρουν πως δεν είναι εύκολο να έχει κανείς τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ειδικά για εκείνους που λειτουργούν εστιατόρια πρωινού είναι ακόμα πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο A’xi και η σύζυγός του ξυπνούν στις τρεις το πρωί κάθε μέρα εκτός από την Κυριακή για να κάνουν τις προετοιμασίες για το εστιατόριο. Όταν ρωτήθηκαν γιατί αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο και όχι να στήσουν μια καντίνα και να πωλούν φαγητό, εκείνοι απάντησαν ότι πιστεύουν πως είναι πιο άνετο να τρώει κάποιος καθιστός ενώ ένα εστιατόριο είναι πιο καθαρό από μια καντίνα. Το εστιατόριο διαθέτει επίσης wi-fi με τον κωδικό αυτού να είναι το ‘Axizaodian888’, γεγονός που υποδεικνύει την καλή διάθεση του ζευγαριού εφόσον ο αριθμός ‘8’ συμβολίζει την τύχη στην Κίνα.


Χρειάζεται να γίνει μεγάλη προετοιμασία και πολλή δουλειά για να φτιαχτεί ένα καλό πρωινό. Υπάρχουν πολλά φαγητά που φτιάχνονται με αλεύρι και πρέπει να ζυμωθούν από πριν. Το Youtiao, το οποίο είναι γνωστό ως κινέζικος λουκουμάς, χρειάζεται πολλή ώρα για να ζυμωθεί το ζυμάρι καθώς αυτό πρέπει να γίνει με φυσικό τρόπο. Το baozi, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως ψωμάκι μαγειρεμένο στον ατμό, έχει γέμιση που αποτελείται από κρέας. Ο A’xi ή η σύζυγός του συχνά πηγαίνουν στην αγορά για να προμηθευτούν φρέσκο κρέας και άλλα υλικά. Χρειάζονται τρεις ή τέσσερις ώρες προετοιμασίας για να φτιαχτεί το baozi διότι αυτό μπορεί να μαγειρευτεί μόνο στον ατμό ή να τηγανιστεί. Το κολλώδες ρύζι είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα ανάμεσα στους πελάτες και η σούπα με αυτό απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για να φτιαχτεί. Ο A’xi έχει ως στόχο να μαγειρεύει πιάτα σύμφωνα με την παράδοση της Wenzhou για όλους τους λάτρεις του φαγητού. Όταν ο A’ xi ρωτήθηκε για το ποιος είναι ο στόχος του όσον αφορά το εστιατόριο, εκείνος απάντησε: << θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να το βελτιώνουμε>>. Η γεύση δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι μόνο μια απόλαυση για τον γευστικό μας κάλυκα, αλλά επίσης ένα είδος παρηγοριάς για τις καρδιές μας. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το εστιατόριο και γεύομαι ζεστό φαγητό, όπως το youtiao και το γάλα σόγιας, έρχονται στη μνήμη μου τα παιδικά μου χρόνια.

 Η λειτουργία ενός εστιατορίου για πρωινό είναι πραγματικά πολύ οικεία στο ζευγάρι καθώς πολλά χρόνια πριν είχαν επίσης ένα αντίστοιχο εστιατόριο στην Κίνα. Πριν ο A’xi και η γυναίκα του έρθουν στην Ελλάδα, ζούσαν στην Ολλανδία αλλά τελικά αποφάσισαν να αφήσουν την Ολλανδία για την Ελλάδα. Ο λόγος ήταν ότι ο καιρός στην Ολλανδία είναι μουντός ενώ στην Ελλάδα μπορούν πάντα να απολαμβάνουν ηλιόλουστες μέρες. Πήρε στο ζευγάρι πάνω από είκοσι χρόνια για να ολοκληρώσει το μακρύ ταξίδι από το Ruian στην Αθήνα και από τα μικρά ποτάμια του Άμστερνταμ στο φωτεινό μπλε ουρανό της Αττικής. Είναι σαν ένας τέλειος κύκλος του πεπρωμένου, το ζευγάρι τελικά αποφάσισε να λειτουργήσει ένα εστιατόριο πρωινού όπως ακριβώς έκανε και στο πρώτο ξεκίνημά του. Το φαγητό έχει ακόμα την πιο αυθεντική γεύση, το ζευγάρι είναι το ίδιο φιλικό και απλό όπως ήταν πάντα, οι πελάτες παραμένουν ευχαριστημένοι με το φαγητό και η μόνη διαφοροποίηση είναι ο τόπος. Εδώ, όπου βρίσκεται το εστιατόριο, είναι ένας τόπος όχι μακριά από το Αιγαίο πέλαγος, ένας τόπος δίπλα στην ακρόπολη. (WANG HONGPU,   μτφρ: ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΛΙΑ)


No comments:

Post a Comment

wibiya widget