Monday, March 9, 2015

Η Κωνσταντοπούλου επαναφέρει την Επιτροπή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Η Κωνσταντοπούλου επαναφέρει την Επιτροπή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Πρόταση για την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, αλλά και την αναβάθμισή της με την συμμετοχή της ιδίας αλλά  και των άλλων αντιπροέδρων της Βουλής, κατέθεσε νωρίτερα σήμερα το πρωί η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. 
Η πρόταση, που εισάγεται αύριο Τρίτη (απόγευμα) στην Ολομέλεια για συζήτηση και λήψη απόφασης, έχει τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
Με την πρότασή της η κ Κωνσταντοπούλου ζητεί ειδικότερα την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με αρμοδιότητα τη συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης με οργανωμένο τρόπο, των αδιαμφισβήτητα ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων και τη συστράτευση και πραγματοποίηση επαφών και με άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, με το Ευρωκοινοβούλιο καθώς και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, όπως επίσης και μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό.

Η πρόταση που προβλέπει τη συνέχιση του έργου της ανάλογης Επιτροπής που άρχισε τη λειτουργία της κατά την περασμένη περίοδο, προβλέπει την 15η Ιουλίου 2015 ως ημερομηνία υποβολής του πρώτου πορίσματος ή και δυνατότητα ανανέωσης της θητείας της.Θα υπάρχει  αναλογική εκπροσώπηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τουλάχιστον ενός βουλευτή από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα με τους ειδικότερους ορισμούς του Κανονισμού της Βουλής.Η συμμετοχή των μελών της Επιτροπής θα είναι άνευ αποζημίωσης.

''Απαράγραπτα εγκλήματα''

Στην πρότασή της προς την Ολομέλεια  η Πρόεδρος της Βουλής δίνει μεταξύ άλλων, το στίγμα για το χαρακτήρα των ελληνικών διεκδικήσεων ι: «Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί Γερμανικής Κατοχής, από το σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδας στο Τρίτο Ράιχ, συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προ το λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα. Τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ κατατάσσονται στα ειδεχθέστερα εγκλήματα που έχει γνωρίσει η ανρθωπότητα. Απαράγραπτα κατά το διεθνές δίκαιο και ανεξίτηλα χαραγμένα στη συλλογική ιστορική μνήμη των λαών. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο επισημαίνοντας την ολιγωρία των Κυβερνήσεων να διεκδικήσουν αυτό το ιστορικό χρέος, κινητοποιήθηκε ήδη από το 2012 προκειμένου να οργανωθεί συγκροτημένα και κοινοβουλευτικά η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα» ( Στην φωτο η κ Κωνσταντοπουλου στο Μνημοσυνο του 2014, για τους 218 Σφαγιασθεντες στο Δίστομο, μαζί με την κ Ραχήλ Μακρή).


Η Απόρρητη η Εκθεση του υπ. Οικονομικών

Την ίδια ώρα, στη Βουλή, διαβιβάστηκε έγγραφη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ.Δημήτρη Μάρδα, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Δημήτρη Κυριαζίδη.
Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση, στις 8 Ιανουαρίου 2015 παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για τον προσδιορισμό των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η εν λόγω έκθεση έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη.
«Σε κάθε περίπτωση, σε πολιτικό επίπεδο αρμόδιο είναι το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και συνεπώς σε μια ενδεχόμενη μελλοντική διεκδίκηση» τονίζει ο κ. Μάρδας στην απάντησή του.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο  κ. Δ. Κυριαζίδης ζητώντας να ενημερωθεί αν υπάρχει πόρισμα για τις αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου καθώς στον Τύπο δημοσιεύθηκαν πληροφορίες που προσδιορίζουν τις αξιώσεις αυτές σε συγκεκριμένο ποσό.
Ηδη έχουν  αρχίσει να διατυπώνονται διαφορετικές εκδοχές για το ύψος του κατοχικού δανείου - με βάση διαρροές για το πόσο το προβλέπει η  Ειδική Επιτροπή.

Τι λέει ο Μ.Γλέζος για το υψος του κατοχικού δανείου

 Στο θεμα έχει αναφερθεί το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, σήμερα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών κ.Μανώλης Γλέζος με δηλώσεις του στο "Βήμα": 
"Εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εμείς συζητάμε ακόμα για τις ανεπούλωτες πληγές εκείνης της περιόδου στο σώμα της Ελλάδας.
Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για τη δειλία τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και αυτά που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει, όπως και για τη σιγή τους σε κρίσιμες περιστάσεις.
Αυτό όμως που συντελέστηκε τώρα ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Η Έκθεση Αγγελόπουλου

Κανείς δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει μέχρι σήμερα την ακρίβεια της Έκθεσης Αγγελόπουλου, που υπολόγιζε το ύψος του αναγκαστικού δανείου που είχαν λάβει οι κατακτητές από την κατεχόμενη Ελλάδα.
Το συνολικό ποσό του επονείδιστου εκείνου δανείου ανερχόταν στα 45 εκατομμύρια χρυσές λίρες,δηλαδή 4,050 δισ δολάρια.

Μόνοι τους οι κατακτητές το αποφάσισαν, μόνοι τους όρισαν το ύψος του και απλώς ανακοίνωσαν στη δωσιλογική κυβέρνηση τι έπρεπε να πληρώσει. Από το ποσό αυτό, τα 3,5 δισ δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 αναλογούσαν στη ναζιστική Γερμανία και το υπόλοιπο στους Ιταλούς και Βούλγαρους συμμάχους τους.

Γιατί πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το 1941 εισήλθαν 500.000 Γερμανοί στρατιώτες, 250.000 Ιταλοί και 60.000 Βούλγαροι. Πέραν όμως αυτών, η Ελλάδα υποχρεώθηκε, κατ' εξαίρεση, να διατρέφει και το εκστρατευτικό σώμα του Ρόμμελ στην Αφρική (Africa Corps).

Στην πράξη, τι σήμανε αυτό το αναγκαστικό δάνειο, κανείς σήμερα δεν μπορεί να το αντιληφθεί και να το αποτιμήσει.
Γιατί σήμανε τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από την πείνα συμπατριώτες μας. Λίγοι είμαστε πια εκείνοι που μας καταδιώκουν ακόμα οι εικόνες των αποσκελετωμένων νεκρών κάθε μέρας, να οδηγούνται στα νεκροταφεία, σωριασμένοι πάνω σε αυτοσχέδια καρότσια.

Τολμούν τώρα κάποιοι να κουρέψουν το χρέος της ναζιστικής Γερμανίας. Αλλά τον αριθμό των νεκρών Ελλήνων από τον λιμό που αυτό ακριβώς το δάνειο προκάλεσε κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να κουρέψει".-

ΠΗΓΗ-news4people.gr

1 comment:

  1. Καιρός ήταν να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει ομοφωνία απο όλους τους βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος και θα στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή της προέδρου και των αντιπροέδρων της βουλής.

    ReplyDelete

wibiya widget