Thursday, November 17, 2016

AΘHNA.ΕΚΑΨΑΝ ΣΗΜΑΙΑ Εικόνες ντροπής από τα σοβαρά επεισόδια - Η Αστυνομία απλά έβλεπε... (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Εικόνες ντροπής καταγράφηκαν για ακόμη μια φορά στην επέτειο του Πολυτεχνείου με σοβαρά επεισόδια μετά την καθιερωμένη πορεία και την περιοχή των Εξαρχείων να μετατρέπεται ξανά σε πεδίο μάχης.
Από νωρίς το απόγευμα οι κουκουλοφόροι επιδίδονται σε καταστροφές, καίνε περιουσία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με την ΕΛΑΣ να περιορίζεται σε εφόδους για να μην τους αφήσουν να επεκτείνουν τη δράση τους έξω από τα όρια του γκέτο των Εξαρχείων. Έως τις δέκα το βράδυ, μετά από συγκρούσεις σχεδόν τεσσάρων ωρών, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε δύο συλλήψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου από τις οκτώ το βράδυ είχε  ξεσπάσει μεγάλη φωτιά στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής.  Στη Στουρνάρη και τους γύρω δρόμους επικεντρώθηκαν τα επεισόδια, καθώς οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούν ως «ορμητήριο» την πύλη του Πολυτεχνείου από τη Στουρνάρη.

DEITE AKOMA

Δύο προσαγωγές μετά τη πορεία του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

Θρήνος στα Γρεβενά: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε δύο γυναίκες

Στο Αγιον Ορος ο Κυριάκος Μητσοτάκης [εικόνες & βίντεο]

Να αδειάσει ο καταυλισμός στη Σούδα ζητεί ο δήμαρχος Χίου

Live: Πεδίο μάχης και πάλι τα Εξάρχεια - Φωτιά στην πύλη του Πολυτεχνείου

Εικόνες ντροπής από τα σοβαρά επεισόδια - Η Αστυνομία απλά έβλεπε... (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η ΕΛΑΣ τήρησε στάση ανοχής έναντι των κουκουλοφόρων. Οπως έδειξε με τις κινήσεις της, οι εντολές της ηγεσίας ήταν να μην προκαλέσουν τους αντιεξουσιαστές με την παρουσία τους, εξ ου και έφτασαν να υποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις μέχρι και την οδό 3ης Σεπτεμβρίου.
Νωρίς το απόγευμα, ομάδα περίπου 50 κουκουλοφόρων βγήκε από την οδό Στουρνάρη και πέταξε μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Αμέσως μετά τα άτομα αυτά μπήκαν πάλι στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Η ευρύτερη περιοχή θυμίζει πεδίο μάχης ενώ παραμένουν τα οδοφράγματα στις οδούς Στουρνάρη και Τζωρτζ.
Εικόνες ντροπής από τα σοβαρά επεισόδια - Η Αστυνομία απλά έβλεπε... (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Όλη η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Παράλληλα μέσα στο Πολυτεχνείο εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 200 κουκουλοφόροι, οι οποίοι και νωρίτερα πέταξαν δεκάδες μολότοφ, πέτρες, καρέκλες και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους κουκουλοφόρους είχαν ανέβει στη ταράτσα του κτιρίου Γκίνη από όπου πετούσαν για πολύ ώρα βόμβες μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα.
Η Αστυνομία έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε δύο συλλήψεις.
Όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί εκτός από την Πατησίων και τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.
Εικόνες ντροπής από τα σοβαρά επεισόδια - Η Αστυνομία απλά έβλεπε... (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Νωρίτερα, έλαβαν χώρα εκτεταμένα επεισόδια. Στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και την Πατησίων, νεαροί κουκουλοφόροι εκτόξευαν κατά δεκάδες βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου Γκίνη και πετούσαν αντικείμενα.
Λόγω των επεισοδίων, η ηγεσία της Αστυνομίας βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν τα επεισόδια συνεχιστούν και ενταθούν.
Εικόνες ντροπής από τα σοβαρά επεισόδια - Η Αστυνομία απλά έβλεπε... (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Όπως επίσης έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αστυνομικές δυνάμεις, πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια είχαν παραταχθεί γύρω από το Πολυτεχνείο για να μην μπορέσουν να πλησιάσουν αντιεξουσιαστές και ενωθούν με τους καταληψίες.
Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, είχαν εντοπιστεί περίπου 150 άτομα που κατευθύνονταν στο Πολυτεχνείο και εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα επεισόδια προκαλούσαν περίπου 70 άτομα που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη.
Εικόνες ντροπής από τα σοβαρά επεισόδια - Η Αστυνομία απλά έβλεπε... (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Σε κάθε περίπτωση, ο εορτασμός της επετείου αμαυρώθηκε και από ένα ακόμη γεγονός: νεαροί βεβήλωσαν με συνθήματα, έσκισαν, ποδοπάτησαν και εν τέλει έκαψαν μια ελληνική σημαία.
Μεγάλη φωτιά στο προαύλιο του Πολυτεχνείου
Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το βράδυ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης της Πυροσβεστικής.
Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου ήταν αποπνικτική λόγω των χημικών.
Εικόνες ντροπής από τα σοβαρά επεισόδια - Η Αστυνομία απλά έβλεπε... (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Σύμφωνα με την αστυνομία, νεαροί που βγήκαν από το Ίδρυμα έστησαν οδοφράγματα στην οδό Πατησίων, στην οδό Στουρνάρη και στην οδό Τζωρτζ, ενώ πέταξαν πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, οι νεαροί χρησιμοποιώντας υλικά θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, έστησαν οδοφράγματα στις οδούς Στουρνάρη και Πατησίων, γύρω από το Πολυτεχνείο.
Καθώς ολοκληρωνόταν η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρυνόταν, οι ομάδες των νεαρών που είχαν καταλάβει το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου έκαναν ξεκάθαρο ότι είχαν διάθεση να προκαλέσουν επεισόδια.
Η αρχή έγινε με ομάδα περίπου εκατό κουκουλοφόρων που έστησαν τα οδοφράγματα. Νωρίτερα, το μεσημέρι, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ .gr















Πορεία

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, εξελίχθηκε σε ειρηνικό κλίμα με συνθήματα και πανό κατά του φασισμού. 
Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου, όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου η κεφαλή της πορείας έφτασε στις 6.30 μ.μ. Της πορείας ηγήθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με πανό που έγραφε «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, επίσης, κατά των μνημονίων, του Ερντογάν, του ιμπεριαλισμού.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν τη σημαία και διαλύθηκαν.
Στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και αυτοί προς την αμερικανική πρεσβεία. Επικεφαλής του «μπλοκ» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα» και «η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία».
Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αθηνάς. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Μικρή ένταση επικράτησε όταν το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οπότε αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.
Εκδήλωση μνήμης
Οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων απότισαν το δικό τους φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας.
«Μια μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μια πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, υπογράμμισε ότι «στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία».
Ειδική συνεδρίαση πραγματοποίησε η Ολομέλεια της Βουλής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.
Το πρωί ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο. Για το θέμα της κατάληψης συνεδρίασε και η Σύγκλητος του Ιδρύματος.
Επίσης, το πρωί σημειώθηκε μικρή ένταση στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της αστυνομίας. Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες και άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί, οι οποίοι και το εγκλώβισαν χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει.










No comments:

Post a Comment

wibiya widget