Saturday, November 19, 2016

Η ΜΠΕΤΤΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ : «Γοητευτικός Τσε, ο Αλέξης – «Αμερικανιά» ο τίτλος της Πρώτης Κυρίας

 Γνωρίστε τη σύντροφο του πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα
- Η ΚΝΕ στην οποία ποτέ δε γράφτηκε και ο... συναγωνιστής που έμελλε να γίνει ο σύντροφός της και πρωθυπουργός της χώρας
- Πως κρίνει την συμφωνία της Κυβέρνησης Τσίπρα το "ταραχώδες" καλοκαίρι του 2015
- Για τη συμμετοχή στις καταλήψεις: “Μας είχαν ταυτίσει με τη γενιά της απάθειας, του χάους”
- "Κεραυνοί" για όσα ακούγονται σχετικά με την επαγγελματική της δραστηριότητα
- "Δέχομαι να κρίνομαι αυστηρά, ακόμα και πιο αυστηρά από τους υπόλοιπους. Δεν δέχομαι όμως να κρίνομαι άδικα”
- Τα δυο τους παιδιά και ο ρόλος της... Ελληνίδας μαμάς

Συνέντευξη στην οποία μιλά για όλους και για όλα έδωσε η σύντροφος του Πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπατζιάνα.
Η συνέντευξη έγινε για λογαριασμό της νέας εφημερίδας «Documento», που κυκλοφορεί την Κυριακή στα περίπτερα.
Η σύντροφος του πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα, μιλά για τη σχέση τους, την εξουσία και τη δική της, αυτόνομη επαγγελματική πορεία, αλλά και τους πολιτικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Μπέττυ Μπαζιάνα διαφέρει αρκετά από τις περισσότερες συζύγους πρωθυπουργών. Ιδιαίτερα όταν τονίζει με τον απλό, αλλά κοφτερό λόγο της ότι: “Ο τίτλος Πρώτη Κυρία είναι αμερικανιά. Δεν τον υιοθετώ. Είμαι σύντροφος ενός ανθρώπου που ανέλαβε για κάποιο χρονικό διάστημα την ευθύνη της χώρας. Άλλωστε, ο Αλέξης δε συστήθηκε στους πολίτες της χώρας ζητώντας την ψήφο τους, λέγοντας: Να η γυναίκα μου, να η οικογένειά μου, να τα παιδιά μου!”.

Προσωπική ελευθερία εντός σχεδίου
Ωστόσο, απ” ό, τι φαίνεται η Μπέττυ Μπαζιάνα έχει χτίσει τον δικό της ανεξάρτητο κόσμο πάνω σε μία σύγχρονη Αριστερή κουλτούρα. Δεν παύει άλλωστε να τονίζει ότι “η Αριστερά σαν διαχρονική αξία είναι να κοιτάς το συμφέρον των πολλών έναντι του συμφέροντος των λίγων”.
“Δεν έχω φίλους και συνεργάτες στον επιχειρηματικό κόσμο για να βγάζω χρήματα χάρη στην εξουσία του συζύγου μου. Η δύναμή μου είναι η δουλειά μου. Είμαι δημόσιος υπάλληλος, καθηγήτρια κι αυτό είναι τιμή δεν είναι ντροπή”.
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός και η σύντροφός του έχουν αποφασίσει να κρατήσουν με αυστηρότητα την οικογενειακή ζωή τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Άραγε ο πρωθυπουργός συμβουλεύεται τη Μπέττυ σε θέματα πολιτικής τακτικής και πολιτικού προβληματισμού; Η κυρία Μπαζιάνα έχει απαντήσει σε αυτό το ερώτημα: “Ο Αλέξης είναι άτομο με σταθερές απόψεις και δεν επηρεάζεται εύκολα”. Όπως χαρακτηριστικά λέει, στο πλαίσιο της συμβίωσης, όπως κάθε ζευγάρι, μπορεί να συζητούν τους προβληματισμούς τους την ώρα που πίνουν ένα ποτήρι κρασί. Άλλωστε, τέτοιες συζητήσεις κάνει συχνά ο πρωθυπουργός με κοντινούς φίλους του. Η διακριτική Μπέττυ Μπαζιάνα δεν μιλάει πολύ. Όταν όμως αποφασίσει να εκφραστεί ξέρει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Η διαφορά από τις προκατόχους της είναι ότι λειτουργεί με μια προσωπική ελευθερία, “εντός σχεδίου”, που της επιτρέπει να αποστασιοποιείται νομότυπα από περιττές δημόσιες εμφανίσεις. Διαθέτει άλλωστε έντονο ένστικτο αυτοσυντήρησης που την προστατεύει όσο γίνεται από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Οι καταλήψεις, η συμβίωση με τον Αλέξη Τσίπρα και η… Ελληνίδα μαμά
Από τις λίγες πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει κάποιος γι” αυτήν, μαθαίνει ότι η Μπέττυ Μπαζιάνα γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Καρδιτσιώτη και μητέρα Κεφαλονίτισσα κι έζησε τα παιδικά της χρόνια στα Εξάρχεια, τόπο σημειολογικό όλων των εποχών.
Για τη συμμετοχή στις καταλήψεις: “Μας είχαν ταυτίσει με τη γενιά της απάθειας, του χάους”
Μεγάλωσε σε οικογένεια Αριστερών όπου επικρατούσε έντονη πολιτική ατμόσφαιρα και κατά κάποιο τρόπο μυήθηκε σε πολιτικό επίπεδο από τον καθηγητή μαθηματικών πατέρα της κι ένα περιβάλλον που είχε βιώσει εξορίες και πάσης φύσεως διώξεις.
Επόμενο ήταν να γίνει στην εφηβεία της κομμάτι της γενιάς των μαθητικών καταλήψεων, που το χειμώνα του ’90-’91 πολέμησαν τον νόμο του τότε υπουργού Παιδείας, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.
Η ίδια ισχυρίζεται ότι οι καταλήψεις έβαλαν τους τότε 16άρηδες στο πολιτικό παιχνίδι κι αποτέλεσαν την πρόκληση της εποχής. “Μας είχαν ταυτίσει με τη γενιά της απάθειας, του χάους” έχει πει. “Η δική μας απάντηση ήταν να θελήσουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να αναζητήσουμε ελευθερίες και να αυτοπροσδιοριστούμε, οι περισσότεροι από εμάς με επιχειρήματα και βάζοντας το μυαλό μας να δουλέψει”.

Παρόλα όσα γράφονται, η ίδια δεν οργανώθηκε ποτέ στην ΚΝΕ. Δίπλα της στις μαθητικές καταλήψεις ξεχώριζε ένας συμμαθητής με το όνομα Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μπέττυ Μπαζιάνα ισχυρίζεται ότι δεν του περνούσε τότε από τον νου πως κάποτε θα γίνει πρωθυπουργός της χώρας.
Άλλωστε, όπως η ίδια έχει υποστηρίξει “η συμμετοχή στα κοινά μας έκανε πιο δημιουργικούς και εσωτερικά πιο όμορφους. Δεν υπήρχε προσδοκία εξουσίας”.

“Για τις κυβερνητικές εφημερίδες της εποχής, ο Αλέξης τότε ήταν ταραξίας και ανεξέλεγκτος, κάτι συναφές με τον “αναρχομπαχαλάκια”. Για τους συμμαθητές του όμως παρέμενε ο γοητευτικός Τσε της μαθητικής μέθης”, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η συμβίωση μαζί του ήρθε αργότερα, μετά το πέρας των σπουδών τους – η Μπέττυ στην Πάτρα κι ο Αλέξης στην Αθήνα- ως απόρροια κοινών αγώνων και συναισθηματικής ταύτισης. Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Φοίβο – Παύλο και τον Ορφέα – Ερνέστο. Μαζί τους, η σύντροφος του πρωθυπουργού λειτουργεί σαν μια κλασική Ελληνίδα μητέρα. Συνοδεύει τα μικρά στα παιδικά πάρτυ, ετοιμάζει τούρτες για τα γενέθλια κι ασχολείται με τη μελέτη τους. Αν τη βοηθάει κανείς; “Όποιος έχει κέφι και κουράγιο ας προσφέρει κανένα χεράκι” λέει χαμογελώντας.
Οι αποσπάσεις και ο «πόλεμος»
Η σύντροφος του νυν πρωθυπουργού το 1992 θα περάσει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το διδακτορικό της στο ΕΜΠ. Ταυτόχρονα διορίστηκε σε σχολείο ως καθηγήτρια Πληροφορικής. Όταν τελείωσε το διδακτορικό της ήρθε η απόσπαση στο ΕΜΠ. “Είχα πάρει μια σειρά από αποσπάσεις βάσει του επιστημονικού βιογραφικού μου, πολύ πριν ο Αλέξης γίνει πρωθυπουργός”, διευκρινίζει, ενώ η πρώτη της απόσπαση εγκρίθηκε από δεξιό υπουργό Παιδείας.
Όλα τα πράγματα κρίνονται στη ζωή. Εγώ κρίνομαι και λογοδοτώ στους συναδέλφους και τους φοιτητές μου. Δέχομαι να κρίνομαι αυστηρά, ακόμα και πιο αυστηρά από τους υπόλοιπους. Δεν δέχομαι όμως να κρίνομαι άδικα”
Όπως χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζει, σήμερα βρίσκεται στο ΕΜΠ προκειμένου να υποστηρίξει το εκπαιδευτικό και εργαστηριακό έργο στον τομέα των δικτύων. “Αυτή είναι η σχέση μου με το Δημόσιο, αποσπασμένη καθηγήτρια Πληροφορικής στο ΕΜΠ, βάσει του βιογραφικού μου. Και είναι τιμή μου να υπηρετώ το Δημόσιο Πανεπιστήμιο”.
Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, είχε καταγγείλει φωτογραφική κατ” αυτόν διάταξη στο νομοσχέδιο για την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε άρθρο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυρίας Μπαζιάνα και αφορούσε τον διορισμό της στο Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας.
Τότε για πρώτη φορά η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα ξεσπάθωσε και απέστειλε στην εφημερίδα Δημοκρατία επιστολή με την οποία ξεκαθάριζε: “Υπέβαλλα τα χαρτιά μου σε μια ανοιχτή προκήρυξη στο Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας, όπου ζητούσαν διδάκτορες με προσόντα προκειμένου να διδάξουν σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Δεν πρόκειται περί κανενός διορισμού”.

Για το θέμα αυτό θυμώνει και απαντά: “Δεν δέχομαι να με χρησιμοποιούν. Όποιος πολιτικός ή μέσο μαζικής ενημέρωσης θέλει να αντιπαρατεθεί με τον σύζυγό μου, ας το κάνει γενναία και απευθείας στον ίδιο”.
Ο Ιούλιος του 2015
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στην… ταραχώδη -για τη χώρα- περίοδο του καλοκαιριού του 2015, αναφέροντας:
Όταν της επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρεκκλίνει από την πορεία του και ο Αλέξης Τσίπρας ξεφεύγει από τα Αριστερά πιστεύω του, απαντά κάπως έτσι: “Στο τέλος θα πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τινάξει τη μπάνκα στον αέρα πέρυσι το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Μας έφερε όλους αντιμέτωπους με τον εαυτό μας. Μας έφερε μπροστά στην ευθύνη μας, προσωπική και συλλογική. Αυτός που είχε την ευθύνη το διαχειρίστηκε με τον δικό του τρόπο. Η ευθύνη του ήταν μεγάλη. Και πιστεύω ότι κινήθηκε με βάση τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Παρόλα αυτά, τα διλήμματα είναι συνεχή”.
“Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει “ήρεμη δύναμη”, “πηγή έμπνευσης του πρωθυπουργού”, κλπ. Η ίδια γελάει όταν ασχολούνται με τις ενδυματολογικές της επιλογές. “Είναι”, υπογραμμίζει “ο τρόπος των ΜΜΕ να προσελκύσουν το κοινό”.


Δεν της αρέσει να της απευθύνονται ως σύζυγο του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα μπροστά στους συνεργάτες και τους φοιτητές της. Στον ελεύθερο χρόνο της, που είναι λιγοστός, διαβάζει λογοτεχνία και προτιμά να πηγαίνει σινεμά και θέατρο.
Πηγή: Εφημερίδα «Documento» Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

2 comments:

  1. Αυτό που είπε και μου άρεσε είναι ότι είναι σταθερός στις απόψεις του. πιο σταθερός κολοτούμπας δεν γίνετε, μάλλον ο πατέρας της σαν αριστερός δεν της είπε ότι οι αριστεροί στις εξορίες δεν υπέγραφαν απόρριψη των ιδεών τους όπως έκανε το ανδρείκελο ο άντρας της που άλλα έλεγε κι άλλα κάνει

    ReplyDelete
  2. Ντάξει Νικόλα. .Φαίνεται ότι ακόμα ζεις στον εμφύλιο και στο 65. Δεν έμαθες τι έγινε τα τελευταία χρόνια εν Ελλαδι; Ελπίζω να επιτρέπεις και σε μια επιστήμονα και σύζυγος πρωθυπουργού να λέει θαρρετά τη γνώμη της..Στη Μελβούρνη πολλοί βρήκαμε την συνέντευξη της δυνατη κι ας μην είμαστε Σύριζα
    Οι απόδημοι πάντα σέβονται τις επιλογές των συμπατριωτωνμας έστω κι αν δε συμφωνούν μαζί τους.. Οκλινός

    ReplyDelete

wibiya widget