Sunday, November 27, 2016

Τα θερμά συλλυπητήρια του Τριντό για τον Κάστρο "ζορίζουν" Αμερικανούς κ.α.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι δεσμοί της οικογένειας του οποίου με τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κρατάνε δεκαετίες, εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό ενός 'σπάνιου ηγέτη' χθες Σάββατο, ωστόσο επικρίθηκε στις ΗΠΑ και στη χώρα του για τον θερμό τόνο του μηνύματός του.
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, είχε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς εχθρούς. Το μήνυμα του Τριντό για τον εκλιπόντα πρώην ηγέτη της επανάστασης της Κούβας ήταν αισθητά πιο θετικό από εκείνα των περισσότερων άλλων δυτικών ηγετών, οι οποίοι είτε καταδίκασαν την πολιτική του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή απέφυγαν διακριτικά το ζήτημα.
Όμως ο Τριντό αναφέρθηκε με θέρμη στη βαθιά φιλία του εκλιπόντα πατέρα του με τον Κάστρο και τη δική του συνάντηση με τους τρεις γιους του Φιντέλ και τον αδελφό του - τον Ραούλ, τον νυν πρόεδρο της Κούβας - κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νήσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
'Παρότι (ήταν) αμφιλεγόμενη μορφή, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι πολέμιοι του τού αναγνώριζαν ότι ήταν αφοσιωμένος κι αγαπούσε τον λαό της Κούβας, που έτρεφε μια βαθιά και διαρκή στοργή για τον "Κομαντάντε"', ανέφερε ο Τριντό στο μήνυμά του.
Χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο μια μορφή 'μεγαλύτερη κι από τη ζωή', έναν 'θρυλικό επαναστάτη και ρήτορα'.
Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας από τους ανθρώπους που μετέφεραν τιμητικά το φέρετρο του πατέρα του Τριντό, του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιερ Έλιοτ Τριντό, στην κηδεία του το 2000. Το 1976, ο Τριντό ο πρεσβύτερος είχε γίνει ο πρώην ηγέτης ενός κράτους μέλους του NATO που επισκέφθηκε την Κούβα μετά την επανάσταση. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είχε φωνάξει το σύνθημα 'ζήτω ο Κάστρο!'.
'Ξέρω ότι ο πατέρας μου ήταν περήφανος που μπορούσε να τον αποκαλεί φίλο του κι είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Φιντέλ όταν ο πατέρας μου απεβίωσε', ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά στο μήνυμά του χθες.
Ο Τριντό δεν είδε τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κούβα νωρίτερα τον Νοέμβριο.
Ο τόνος του μηνύματος του πρωθυπουργού του Καναδά έγινε αντικείμενο χλευασμού από αμερικανούς πολιτικούς, ιδίως από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, έναν Ρεπουμπλικάνο με καταγωγή από την Κούβα που εκλέγεται στη Φλόριντα.
'Αυτή είναι πραγματική ανακοίνωση ή παρωδία; Διότι αν αυτή είναι στ' αλήθεια η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Καναδά, είναι ντροπή', έγραψε ο Ρούμπιο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Περιπαίζοντας τον Τριντό εξάλλου καναδοί χρήστες του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #TrudeauEulogies, ανήρτησαν κάθε λογής νεκρολογίες σε θετικό τόνο και χωρίς καμιά κριτική, ακόμη και για τον... Νταρθ Βέιντερ, τον κακό της ταινίας Πόλεμος των Άστρων.
Ο Καναδάς, μια χώρα που επί μακρόν συγκαταλεγόταν στους - λιγοστούς μέχρι πριν από κάποια χρόνια - συμμάχους της Αβάνας στη Δύση, φιλοξένησε τις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ με τη μεσολάβηση του Βατικανού, οι οποίες οδήγησαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, οι σχέσεις των οποίων παρέμεναν εχθρικές από την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget