Wednesday, November 16, 2016

Πώς «είδε» την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα ο διεθνής Τύπος

Στη σημασία της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και την βαρύτητα των δηλώσεών του για την ελληνική οικονομία αναφέρεται ο διεθνής Τύπος, που κάνει παράλληλα και ιδιαίτερη αναφορά στον συμβολισμό του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου στην χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και έχτισε τον Παρθενώνα.
'Οι Αμερικανοί είχαν μόλις επτά ημέρες για να συνηθίσουν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την οικονομική τους κρίση εδώ και επτά χρόνια' γράφει το Associated Press, που τονίζει ότι κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στο επίκεντρο βρίσκεται το χρέος και όχι η εκλογή του Τραμπ.
'Η συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν τόσο εστιασμένη στο χρέος, που το όνομα του Τραμπ δεν αναφέρθηκε παρά μόνο στην μέση της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα' τονίζει το πρακτορείο, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο τις προτεραιότητες του Αμερικανού Προέδρου στο ταξίδι του στην Ελλάδα.
Σε άρθρο που τιτλοφορείται 'Ο Μπαράκ Ομπάμα εγείρει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα', η βρετανική εφημερίδα 'The Guardian' αναφέρει ότι η επιλογή του Αμερικανού Προέδρου να κάνει την Αθήνα την πρώτη στάση της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη δεν είναι καθόλου τυχαία. 'Στοχεύει στο να διασφαλίσει την παρακαταθήκη του' εξηγεί η εφημερίδα, που παράλληλα τονίζει ότι ο κ. Ομπάμα έστειλε ίσως το πιο ηχηρό μήνυμα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 'Με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταβαίνει αμέσως μετά στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο υπέρμαχο της λιτότητας στην Ε.Ε., οι ελληνική κυβέρνηση περιμένει πολλά από αυτή την επίσκεψη. Ο Τσίπρας, που έχει ζητήσει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου, χαρακτήρισε την στήριξη του Ομπάμα απαραίτητη' γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Με τη σειρά του, το αμερικανικό περιοδικό TIME αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε την αλληλεγγύη του για το χρέος και το προσφυγικό. 'Ο Ομπάμα ενθουσίασε τους Έλληνες οικοδεσπότες του υποστηρίζοντας την ελάφρυνση του χρέους της βασανισμένης από την ύφεση Ελλάδας –μια χώρα που είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 25% μέσα σε μόλις επτά χρόνια…' γράφει το περιοδικό, που κάνει εκτενή αναφορά και στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Οι αμερικανικές εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων το CNN και η Washington Post, κάνουν εκτενή αναφορά και στις δηλώσεις του Ομπάμα για την εκλογή του Τραμπ. 'Η διάγνωση του τι πήγε στραβά για την Χίλαρι Κλίντον και τους Δημοκρατικούς προσέφερε πολύ λίγα στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τους Δημοκρατικούς ώστε να αποφευχθεί μια αντίστοιχη ήττα σε μελλοντικές εκλογές. Οι Δημοκρατικοί, σοκαρισμένοι ακόμη από την ήττα τους την περασμένη εβδομάδα είναι διχασμένοι για το τι πήγε στραβά και ακόμη πιο διχασμένοι για το πώς θα το διορθώσουν' γράφει η Washington Post.
H Αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα από το 1999. 'Ο Ομπάμα προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ο Τραμπ, παρότι υποτίμησε την συμμαχία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, δεν θα το εγκαταλείψει.
Η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα, μέσα από τα γερμανικά ΜΜΕ
Εκτενή ρεπορτάζ για την ιστορική επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα φιλοξενούν και οι γερμανικές ιστοσελίδες.
'“Πιστεύουμε ότι μια ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι κάτι θετικό όχι μόνο για την ίδια την Ευρώπη, αλλά και για τον κόσμο και τις ΗΠΑ”, είπε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψη του στο Ελληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στην Αθήνα και η χώρα του θα βρίσκεται στο πλευρό και στο μέλλον κατά την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης' γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel.
Με τη σειρά του, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, αναφέρει: 'Αναμένεται ότι η ομιλία Ομπάμα θα αποτελέσει την πολιτική του παρακαταθήκη και ταυτόχρονα θα είναι και μήνυμα προς τον διάδοχό του Ντόναλτ Τραμπ που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. Σε τελική ανάλυση είναι αδιάφορο ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Γεωπολιτικά η Ελλάδα παραμένει σημαντική για την αμερικανική υπερδύναμη διότι διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα του Ισραήλ προς την Ευρώπη και ως αμερικανική στρατιωτική βάση. Θυμίζουμε ότι στη Σούδα στην Κρήτη οι ΗΠΑ διατηρούν μια σημαντική στρατιωτική και αεροπορική βάση'.
Με ένα δημοσίευμα προκλητικό δημοσίευμα σχολιάζει η γερμανική λαϊκιστική εφημερίδα Bild την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.
'Εκτός από θερμά λόγια όμως ο Ομπάμα δεν είχε τίποτε άλλο στις αποσκευές του. Όπως και πέρυσι όταν ο Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Όπως πάντα' γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Η Bild αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. 'Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ήταν ο θαυματοποιός γιατρός που φέρνει την γιατρειά. Εδώ και καιρό πιέζει για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι ελπίδες, όμως, όπως πάντα, δεν ευοδώθηκαν…' γράφει η εφημερίδα.
Παρόλα αυτά, η λαϊκιστική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για τη λιτότητα για το χρέος αλλά και το μήνυμα φιλίας προς τον ελληνικό λαό.
'Εκτός από θερμά λόγια όμως ο Ομπάμα δεν είχε τίποτε άλλο στις αποσκευές του. Όπως και πέρυσι όταν ο Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Όπως πάντα' καταλήγει η εφημερίδα.
Τι λέει ο γαλλικός Τύπος
Στην επιλογή της Αθήνας ως πρώτο σταθμό της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη αναφέρονται εκτενώς και τα γαλλικά ΜΜΕ.
'Επέλεξε την Ελλάδα σαν πρώτο σταθμό για την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη... εκπληρώνοντας το όνειρό του να μιλήσει για τη δημοκρατία από την Ακρόπολη', τιτλοφορεί στην ηλεκτρονική του σελίδα το περιοδικό Courrier International.
'Ο λόγος που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ακρόπολη, θα ισοδυναμεί με την πολιτική του διαθήκη λίγο πριν αφήσει τη θέση του στο Λευκό Οικο' σχολίασε η Σαρλότ Στιβεναρντ στο διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International.
'Στην Αθήνα, ο Ομπάμα υπενθυμίζει τη σημασία που έχει μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή' τονίζει η οικονομική εφημερίδα Les Echos.
Οι γαλλικές εφημερίδες αναφέρονται και στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για την εκλογή Τραμπ.
'Ο Ομπάμα ξεκινάει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του από την Αθήνα' τιτλοφορείται το περιοδικό Le Point. Με το τελευταίο του ταξίδι προς τους Ευρωπαίους που είναι ανήσυχοι από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε στην Αθήνα τη σημασία μιας 'ισχυρής και ενωμένης' Ευρώπης και μιας ισχυρής ατλαντικής συμμαχίας, αναφέρει το σχετικό άρθρο.
Σύμφωνα με το Point, 'οι ΗΠΑ φροντίζουν την Ελλάδα, μικρό εταίρο στη κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στην άκρη της Ευρώπης. Η σχέση των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι 'υψίστης σημασίας' δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος θα επισκεφθεί τη Γερμανία μετά την Ελλάδα. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα λόγια του Ομπάμα για την Ελλάδα ως 'λίκνο του πολιτισμού' και για το 'παράδειγμα των Ελλήνων στη μεταναστευτική κρίση'.
'Από την Αθήνα ξεκινάει ο Μπάρακ Ομπάμα την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη' τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν. Μετά τη διπλή προεδρική του θητεία, ο Μπάρακ Ομπάμα έφθασε την Τρίτη στην Αθήνα. Συνάντησε όλο χαμόγελα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έκανε έκκληση για μια 'Ευρώπη ενωμένη, ισχυρή και ευημερούσα'.
Στο κανάλι BFMtv υπογραμμίσθηκε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον το 1999. Σχολίασαν ότι για την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η επίσκεψη θεωρείται σημαντική, με την ελπίδα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επηρεάσει τους δανειστές για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους
EΘΝΟΣ.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget