Thursday, November 17, 2016

Της ημέρας. Ομπάμα -Τσίπρας: ευφορία και θλίψη. Του Γιώργου Κουκουβιτάκη *

Του Γιώργου Κουκουβιτάκη*
Ο Ομπάμα γιος Κενυάτη μετανάστη, μεγάλωσε και θήτευσε ακτιβιστής στις φτωχογειτονιές του Σικάγου. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ακολουθήσει το επικοινωνιακό πρωτόκολλο και να εμφανιστεί ως αυθεντικός, επίσημος εκπρόσωπος μιας χώρας και να είναι ταυτόχρονα οραματιστής αλλά και απλός, ευγενής, φιλικός, αξιοπρεπής, ανθρώπινος.
Το πρωτόκολλο δεν αλλοίωσε τον ριζοσπαστισμό του, που εμφανίστηκε εκεί που έπρεπε: Στην προγραμματισμένη ομιλία του που ήταν μια ωδή στη Δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία, την ισότητα, την ελευθερία και την αλληλεγγύη.
Γενναιόδωρος με την Ελλάδα, δεν τσιγκουνεύτηκε τους επαίνους δημόσια ακόμη και για τον Πρωθυπουργό της, γιατί γνώριζε ότι είχαν προορισμό τους πολίτες που εκπροσωπούσε.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας που μεγάλωσε στο ασφαλές περιβάλλον της κατασκευαστικής εταιρίας, εδώ και δύο χρόνια Πρωθυπουργός, εξακολουθεί να αγνοεί ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα και όχι τον εαυτό του και την αριστερή ορθότητα. Χωρίς πολιτική αυτοπεποίθηση, θεωρεί ότι θα ενσωματωθεί σε μια μικροαστική συμπεριφορά, αν υπηρετήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του.
Έκανε κατάχρηση άνεσης και εμφανίστηκε Βαλκάνιος εκεί που έπρεπε να διατηρηθεί επίσημος, και εμφανίστηκε σφιγμένος, κομπλεξικός και επαρχιώτης εκεί που έπρεπε να συμπεριφέρεται ως πολίτης του κόσμου. Φοβήθηκε μήπως παρεξηγηθεί από τους συντρόφους του ή δεν είχε το περίσσευμα καρδιάς να χαρίσει δύο κουβέντες παραπάνω στις αξίες που εκπροσωπεί ο Ομπάμα και αντιπροσωπεύει σήμερα η Αμερική;
Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που υπομένουμε δεν έπεσε από τον ουρανό. Η αγοραία πολιτική συμπεριφορά που καλλιέργησε τα χρόνια της αντιπολίτευσης ήταν δομικό στοιχείο που η αλαζονεία της εξουσίας το μεγέθυνε σε ανεξέλεγκτη διάσταση και απλά σήμερα εκφράζεται ως μιζέρια και πολιτιστική υποβάθμιση.

*Ο Γιώργος Κουκουβιτάκης, είναι πτυχιούχος Ναυπηγός Μηχανικός - από ανάρτησή του στο facebook

No comments:

Post a Comment

wibiya widget