Thursday, November 17, 2016

Στην Ακρόπολη έζησε το όνειρό του ο Μπαράκ Ομπάμα..


Μια ιστορική επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Μπαράκ Ομπάμα.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε στην έφορο Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου που τον ξενάγησε, είχε πάντοτε το όνειρο να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη και μάλλον το εννοούσε, αφού φάνηκε ιδιαίτερα 'διαβασμένος' για τα μνημεία και την ιστορία τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε στην Ακρόπολη μισή ώρα, ακριβώς σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Η ξενάγηση έγινε στα αγγλικά. Η έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών άλλωστε έχει φοιτήσει και σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Ομπάμα άκουγε προσεκτικά και έκανε και κάποιες ερωτήσεις. Η πρώτη ήταν αν η κυρία Μπάνου είναι πανεπιστημιακός. Οταν του εξήγησε ότι είναι από το υπουργείο Πολιτισμού, εκείνος ζήτησε να πληροφορηθεί για το διοικητικό σύστημα στην Ακρόπολη και στις εφορείες αρχαιοτήτων. Μία άλλη ερώτηση που έκανε ήταν σχετική με τον τρόπο που χρηματοδοτήθηκαν τα έργα κατά την αρχαιότητα.
Σε απόσταση
Καθ' όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, οι άνδρες ασφαλείας του Μπαράκ Ομπαμα κρατούσαν μια απόσταση από τον Αμερικανό πρόεδρο και από την έφορο Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου. Και αυτό γιατί επρόκειτο για μια αυστηρά προσωπική ξενάγηση και εκείνοι που συνόδευσαν τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ακρόπολη τον άφησαν να εκπληρώσει ένα παιδικό του όνειρο και να απολαύσει τη βόλτα του στον Ιερό Βράχο άνετα και χαλαρά. 'Πολύ απλός και προσηνής ως άνθρωπος, πολύ ενημερωμένος για την Ακρόπολη των Αθηνών και τα μνημεία της': Αυτή ήταν η συνοπτική περιγραφή της κυρίας Μπάνου για τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε αυτό το τετ α τετ πάνω στον ιερό βράχο που είχε μαζί του. Ο Μπαράκ Ομπάμα περιηγήθηκε όλα τα μνημεία του χώρου (Προπύλαια, Ερέχθειο, Αθηνά Νίκη, Παρθενώνα) και άκουσε με προσοχή την ιστορία του καθενός. Ωστόσο, δεν ζήτησε να μπει σε κανένα από αυτά, σεβόμενος την περισχοίνιση που κρατά τους επισκέπτες απέξω. Και, ακόμη, ήταν ενημερωμένος και για την επιδρομή του λόρδου Ελγιν ιδίως στον Παρθενώνα, κάτι το οποίο συζήτησε με την έφορο αρχαιοτήτων. Ποια ήταν η άποψή του; Η κυρία Μπάνου δεν το αποκάλυψε.
Γενικά, η επίσκεψη φάνηκε να είναι για τον ίδιο μια σπουδαία και αξέχαστη εμπειρία. Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημήτρη Παντερμαλή. Εκεί, τον υποδέχθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
Πριβέ ξενάγηση
Για περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά κράτησε η πριβέ ξενάγηση και ο Μπαράκ Ομπάμα έδειχνε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, ενώ ήταν γνώστης όχι μόνο της ιστορίας αλλά και της τέχνης της γλυπτικής μιλώντας για τα χρώματα που είχαν τα αγάλματα, για τα οποία ήθελε να μάθει κάθε λεπτομέρεια από τον Δημήτρη Παντερμαλή. Ενδιαφέρθηκε, επίσης, για την αρχαία γραφή και ρώτησε αν χρησιμοποιούμε την ίδια και σήμερα.
Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα είδε ότι έλειπε και μια Καρυάτιδα. Τότε ρώτησε αν η αδελφή τους είναι αυτή που βρίσκεται στο Λονδίνο. Οπως είπε στο τέλος της ξενάγησης ο Αμερικανός πρόεδρος, σε αυτή τη μια ώρα και είκοσι λεπτά κατάφερε να πάρει μια γεύση από το Μουσείο όπου και θα επιστρέψει, με την οικογένειά του, μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΪΛΑΚΗ/απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

1 comment:

  1. Απο τα δένδρα βρέθηκε στην Ακρόπολη

    ReplyDelete

wibiya widget