Wednesday, November 16, 2016

Τι συζήτησαν κατ' ιδίαν Τσίπρας - Ομπάμα - Οι εκμυστηρεύσεις του Αμερικανού προέδρου

Iστορική και πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, σε συνομιλία που είχαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχαιρέτισε τον κ. Ομπάμα, ο οποίος θα αναχωρούσε για το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για την παρέμβαση του προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να υπάρξει σύντομα ρύθμιση του χρέους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι 'η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης' απευθύνεται και στο Βερολίνο. Επιπλέον, στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη χώρα μας με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκτιμά ότι όλα θα πάνε καλά, η Ελλάδα γρήγορα θα ξεπεράσει την κρίση ενώ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή, όπως επαφή θα κρατήσουν και τα επιτελεία τους.
Από τις πληροφορίες που μεταφέρουν οι ίδιες πηγές προκύπτει το φιλικό και πολύ θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε ανάμεσα στους δύο ηγέτες, τόσο στις δημόσιες δηλώσεις τους όσο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, κατά τη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν φιλικός προς τον πρωθυπουργό (τέσσερις φορές τον αποκάλεσε στις επίσημες δηλώσεις του 'Αλέξη'), ενώ και στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, οι δύο άνδρες βρήκαν την ευκαιρία να αναφερθούν και σε πολύ προσωπικά ζητήματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε ότι θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια ως πολίτης στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να μην αλλάξει σχολείο η μικρότερη κόρη του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν αρκετά δύσκολη. "Δεν είμαι μόνο Πρόεδρος των ΗΠΑ", φέρεται να είπε σε μια αποστροφή του λόγου ο Μπαράκ Ομπάμα, εννοώντας ότι έχει στο κεφάλι του αρκετά προβλήματα που δεν αφορούν, κατ' ανάγκη, τους πολίτες των ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι αναφορές στην οικογένειά του ήταν συχνές και δεν παρέλειπε να τονίσει την σημασία που διαδραμάτισε η σύζυγος του Μισέλ στα δύσκολα αυτά 8 χρόνια της προεδρίας των ΗΠΑ. Ακόμη, ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε γνώστης του βιογραφικού του Αλέξη Τσίπρα και τον ρώτησε πώς και ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια με την πολιτική και πόσο άλλαξε η ζωή του από τη μέρα που έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε και για την οικογένειά του και τους δύο του γιούς.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφτεί τη χώρα μας μαζί με την οικογένεια του, το ερχόμενο καλοκαίρι. Μάλιστα ακολούθησε διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών για το ποια μέρη της Ελλάδας θα πρέπει να επισκεφθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, τα οποία όμως κανείς από τους δύο ηγέτες δεν αποκάλυψε.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget