Friday, November 25, 2016

O Π. Ψωμιάδης ζητά από τον Αλ. Τσίπρα να γίνει πρωτεύουσα της Ελλάδος η Θεσσαλονίκη

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα εγκαίνια του Πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη απέστειλε ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης συγχαίρει τον κ. Τσίπρα για την πρωτοβουλία του για τη σύσταση του Γραφείου ως μοχλό ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της βόρειας Ελλάδας, καλώντας τον παράλληλα να αποσαφηνίσει επακριβώς τις αρμοδιότητες του ώστε να μην υπάρξει σύγχυση με αυτές του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Ο κ. Ψωμιάδης σημειώνει ακόμη πως σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων απαιτείται μείζονα εθνική συνεννόηση ώστε να αντιμετωπιστούν με εθνική ομοψυχία οι ραγδαίες εξελίξεις που προκαλεί η αλυτρωτική ρητορική γειτονικών κρατών.
Τέλος ο κ. Ψωμιάδης καλεί τον Πρωθυπουργό να τολμήσει τη μεταφορά του διοικητικού κέντρου της χώρας, της πρωτεύουσας, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την αναγέννηση και την επαναδημιουργία της χώρας, με χρονικό ορίζοντα το 2021 και τη συμπλήρωση 200 ετών ελεύθερου ελληνικού κράτους.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετικά αξιέπαινη και ρηξικέλευθη πρωτοβουλία που αναλάβατε για τη σύσταση γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με έδρα το Διοικητήριο, εκπληρώνοντας έτσι μία βασική δέσμευση που είχατε αναλάβει από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο βαθμός επιτυχίας του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος ωστόσο εξαρτάται και από την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μην προκληθεί σύγχυση με την –τυχόν- εμπλοκή σε αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.
Θεωρώ πως ο ρόλος του Γραφείου σας οφείλει να ξεπεράσει τους συμβολισμούς και να συμβάλει στην πράξη στην ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας, στους στόχους που ο ίδιος θέσατε για την ανάκαμψη του τόπου και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων και απαιτήσεων με τη νέο-οθωμανική εθνικιστική ρητορική της Άγκυρας και την αφύπνιση του αλυτρωτισμού των Τιράνων να κορυφώνονται αλλά και με τις εμμονές των Σκοπίων στην παραχάραξη της ιστορίας, προτάσσεται ως περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη εθνικής συνεννόησης κατ’ αρχήν, ώστε οι γείτονες μας να βρουν μπροστά τους ένα αραγές μέτωπο εθνικής ευθύνης και ομοψυχίας που να εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων. Όπως ακριβώς κινείται το τελευταίο ιδιαίτερα χρονικό διάστημα ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που αναδεικνύει καθημερινά τη μείζονα σημασία των εθνικών μας θεμάτων, προτάσσοντας τα αγαθά της εθνικής κυριαρχίας και της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνω να τολμήσετε αυτό που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι, να επιχειρήσετε την υπέρβαση και να κάνετε ένα βήμα παραπάνω, απαντώντας με τη μεταφορά της πρωτεύουσας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, τον τιμητικό τίτλο της Πρωτεύουσας στα χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία έφεραν πόλεις της περιφέρειας, όπως η Αίγινα και μετέπειτα το Ναύπλιο.
Αντιλαμβάνεστε πως μία τέτοια κίνηση με χρονικό ορίζοντα το 2021 και τη συμπλήρωση 200 ετών ελεύθερου ελληνικού κράτους θα έστελνε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός των εθνικών μας συνόρων πως η επαναδημιουργία, η αναγέννηση της Ελλάδας, που ο ίδιος έχετε θέσει ως επιδίωξη, η «άλλη Ελλάδα» την οποία οραματίζεστε, θα έχει ως σημείο αναφοράς αυτό το κορυφαίο γεγονός, τη μεταφορά του διοικητικού κέντρου στη Μακεδονία.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας, η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η βόρεια Ελλάδα, περιμένουν πράξεις, από λόγια κουραστήκαμε.
                                                                                                         
Με εκτίμηση,
                                                                                                                
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης
Πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget