Monday, November 21, 2016

ΥΓΕΙΑ -Γιατί έχω καθυστέρηση ενώ δεν είμαι έγκυος;


Ξαφνική απώλεια βάρους ή έντονη άσκηση
Οποιαδήποτε διαταραχή του βάρους μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον κύκλο σας. Αν αναρωτιέστε γιατί, ο λόγος είναι λίγο περίεργος: ο οργανισμός μας, μας προστατεύει από ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, αν το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση στρες, όπως σ' αυτή την περίπτωση. Έτσι, το σώμα εμποδίζει την ωορρηξία, δεν παράγει αρκετά οιστρογόνα, το τοίχωμα της μήτρας δεν μεγαλώνει (όπως γίνεται κανονικά στην περίοδο και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης) και  δεν έχουμε περίοδο!

Υπερβολικό άγχος

Όταν αγχωνόμαστε, ο οργανισμός μας παράγει δύο ορμόνες, την ανδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Τότε, το σώμα μας πρέπει να αποφασίσει ποιες λειτουργίες θα συνεχίσει να εκτελεί κανονικά ενώ βρίσκεται σε κατάσταση... συναγερμού, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να υπερ- λειτουργούν και κάποιες άλλες να μένουν πίσω. Η αιμάτωση των μυών και η αυξημένη πρόσληψη οξυγόνου αυξάνονται, όμως οι «δευτερεύουσες» λειτουργίες κόβουν... ταχύτητα: η διαδικασία της πέψης αλλά και το αναπαραγωγικό σύστημα (από το οποίο εξαρτάται και η περίοδος) είναι δύο από αυτές.

Η εμφάνιση κάποιων ασθενειών

Ο αδένας του θυρεοειδούς παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη ρύθμιση της εμμήνου ρύσης, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί. Γι' αυτό και οποιαδήποτε πάθησή του, που έχει ως αποτέλεσμα την ανώμαλη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση της περιόδου.
Εκτός αυτού, άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η ενδομητρίωση ή ο καρκίνος της μήτρας μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος που καθυστερεί η περίοδός σας. Γι' αυτό, μην παραλείπετε τα τακτικά ραντεβού στον γυναικολόγο σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καθυστέρηση της περιόδου, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα για κάτι πιο σοβαρό.

Ωστόσο, εκτός από αυτές τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ταλαιπωρία του οργανισμού από μια λοίμωξη ή μια ίωση με έντονα συμπτώματα (όπως π.χ. ο υψηλός πυρετός) μπορεί επίσης να είναι η αιτία καθυστέρησης της περιόδου, όπως επισημαίνει ο γυναικολόγος κ. Θεοδόσης Αρκουλής. 

Τα αντισυλληπτικά χάπια

Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης σε σχετικό άρθρο του στο iatronet, το ορμονικό σκεύασμα των αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να μειώσει την ροή του αίματος στην περίοδο και να την κάνει ελαφρύτερη. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, είναι πιθανό να προκαλέσει αλλαγές στη περίοδο ή ακόμα και καθόλου περίοδο. Αυτή η παρενέργεια δεν θεωρείται επικίνδυνη για τον οργανισμό σας, όμως εάν σας ανησυχεί, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας χωρίς δεύτερη σκέψη.

Θηλασμός
Η προλακτίνη που παράγει ο οργανισμός μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορεί να καταστείλει την διαδικασία της ωορρηξίας και άρα να εμποδίσει την εμφάνιση της περιόδου. Γι' αυτό τον λόγο, κάποιες γυναίκες δεν έχουν περίοδο για αρκετούς μήνες ή καθόλη τη διάρκεια του θηλασμού. Κατά μέσο όρο, η περίοδος επανέρχεται περίπου 6 με 8 εβδομάδες μετά τον απογαλακτισμό του μωρού. Αν αυτό δεν συμβεί για διάστημα τριών μηνών, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι συνήθως τα 50-52 έτη. Ωστόσο, σε κάποιες γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα με την γυναικόλογο Βάντζου Χριστίνα, μια γυναίκα με πρόωρη εμμηνόπαυση, πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μέχρι την ηλικία που θα ξεκινούσε κανονικά η διαδικασία της εμμηνόπαυσης.
Τα συμπτώματά της είναι συνήθως παρόμοια με της κλασικής εμμηνόπαυσης και μπορεί να περιλαμβάνουν εκτός από την έλλειψη περιόδου, εξάψεις, ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, έντονη εφίδρωση και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση.
Αλλαγές στο... βιολογικό σας ρολόι
Ακόμα και αν φαίνεται παράδοξο, κάποιες σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμά σας μπορεί να ευθύνονται για την εξαφάνιση της περιόδου. Αν για παράδειγμα, ξαφνικά το ωράριο της δουλειάς σας γίνει βραδυνό, το σώμα σας δεν θα προλάβει να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές και το βιολογικό σας ρολόι μπορεί να βρεθεί σε... σύγχυση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός σας, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται και με την περίοδο. Ωστόσο, συνήθως πρόκειται για παροδική κατάσταση ενώ αν επιστρέψετε στις παλιές σας συνήθειες, το πιθανότερο είναι ότι ο κύκλος σας θα επανέλθει κανονικά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η αμηνόρροια, δηλαδή η απουσία περιόδου είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Ωστόσο, για να ανησυχήσετε η απουσία της περιόδου πρέπει να είναι παρατεταμένη και να διαρκέσει τουλάχιστον 3 ή 4 μήνες. Τότε, θα πρέπει κάτι να σας «υποψιάσει» και να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. 
Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να σημειώνετε πάντα την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσης για να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στον κύκλο σας. Σε περίπτωση που «χάσετε» δύο τρεις περιόδους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί πλέον από μια παροδική κατάσταση, μετατρέπεται σε μόνιμη.
Mama 365.gr-Μαρία Κωνσταντοπούλου

No comments:

Post a Comment

wibiya widget