Friday, November 18, 2016

Εμπρηστικός ο Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζει πέραν το δυνατοτήτων της


Εμπρηστικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι νέες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού , Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε διάστημα σχεδόν 48 ωρών επαναλαμβάνει για τρίτη φορά πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους τώρα καθώς -όπως ισχυρίζεται- κάτι τέτοιο θα "παγώσει" τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσες. Χαρακτηριστική όμως είναι και μια δήλωση - "αγκάθι" για τα ελληνικό και όχι μόνο ακροατήριο πως "η Ελλάδα ζει πέραν των δυνατοτήτων της" και πρέπει να τηρήσει τα υποσχεθέντα.
Την ώρα λοιπόν, που οι έντονες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης βρίσκονται εν εξελίξει ο Γερμανός Υπουργός φέρεται έτοιμος να "τορπιλίσει" κάθε προσπάθεια εξεύρευσης κοινών τόπων παρά το γεγονός ότι τόσό ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ όσο και οι Μοσκοβισί (Ε.Ε) και Ρέγκλινγκ έδωσαν τα έυσημα για την πρόοδο, ανοίγοντας το δρόμο για την υπόθεση του χρέους, έστω και με την παρουσίαση των πρώτων βραχυπρόθεσμων μέτρων, στο επόμενο Eurogroup. Η σκληρή στάση του Β. Σόιμπλε στην εν λόγω διελκυστίνδα αναμένεται πάντως και το επόμενο διάστημα ως τις γερμανικές εκλογές, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Καταλήγοντας, ο Γερμανός Υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά ακόμα στα εργασιακά, στην ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στοιχεία που θα έφερναν ανάπτυξη. "Αντίθετο αποτέλεσμα" θα είχε μια ελάφρυνση χρέους όπως επεσήμανε, τέλος, καθώς δεν θα προχωρούσαν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Όπως σημείωσε δε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους την επόμενη δεκαετία.
Μιλώντας επίσης και για το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε τόνισε πως πρέπει να διευκρινιστεί από εδώ και έπειτα ο ρόλος του στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Πιέζει για ομαδικές απολύσεις το ΔΝΤ
Ενώ τα εργασιακά αποτελούν το κρίσμότερο και φλέγον θέμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, έντονες πιέσεις ασκούνται απο πλευράς του ΔΝΤ για την απελευθέρωση του ορίου ομαδικών απολύσεων και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Θεσμών δεν έχουν αποσαφηνίσει τις θέσεις τους στο ζήτημα των απολύσεων. Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό η ελληνική πλευρά αποδέχεται μόνο τον τρόπο καθορισμού του που προτείνουν οι δανειστές και όχι το ύψος του ποσού.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει και κοινή βούληση, όπως έχει διατυπωθεί πολλάκις, είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση εγκαίρως πριν τις 5 Δεκεμβρίου. Το εργασιακό φυσικά αποτελεί το "μεγαλύτερο αγκάθι", ενώ κατ' αρχήν συμφωνία φέρεται να υπάρχει αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Βασικές προτεραιότητες της νέας Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ειδικά στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες έχουν καταρρεύσει, και η επεκτασιμότητα τους.
Οι πρόσφατες δηλώσεις άλλωστε τόσο του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και Επιτρόπου επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί μεταφράστηκαν ως "καλό σημάδι" για την συνέχεια εφόσον η ελληνική πλευρά ξεπέρασε τον "σκόπελο" της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα ο Υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στην WSJ προειδοποιώντας τόσο την Γερμανία όσο και τους πιστωτές για μια ενδεχόμενη κωλλυσιεργεία στις διαβουλεύσεις και το αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει.  
Ο Τσακαλώτος απέρριψε πάντως τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των επερχόμενων εκλογών. Η ελάφρυνση του χρέους δεν θα «μεταφραζόταν» σε αξιοσημείωτο κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο, σημείωσε. Κατά τον ίδιο, η Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν πάρει την ελάφρυνση χρέους. «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».
Σοφοκλέους. in

No comments:

Post a Comment

wibiya widget