Saturday, November 19, 2016

Αυτοί είναι οι Εύζωνες που Ψάρωσαν τον Ομπάμα!«Δάκρυσε, και με άγγιξε»


Τρεις από τους Εύζωνες της προεδρικής φρουράς που είδαν από κοντά τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, μίλησαν στο Star για την τιμή να είσαι Εύζωνας.


«Ένιωσα πολύ περήφανα, όχι σαν Σκόνδρας, αλλά για την εθνική ενδυμασία που είχε τέτοια προώθηση και φάνηκε σε όλο τον πλανήτη. Εκείνη την ώρα εκτελούσα ακινησία, οπότε δεν κατάλαβα, καταλάβαινα μόνο φιγούρες να περνούν αριστερά, δεξιά μου», είπε ο 24χρονος Παναγιώτης Σκόνδρας, ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον του φωτογράφου του Ομπάμα, Πιτ Σόουζα, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να ανεβάσει μια φωτογραφία στο Instagram και να κάνει τον εύζωνα από την Κερασιά Λεχουρίου Καλαβρύτων γνωστό σε όλο τον κόσμο!

«Δέος μπορείς να αισθανθείς που περνάει ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος για όλο τον πλανήτη, πολύ κοντά σου» συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Σκόνδρας, αναφερόμενος στον πλανητάρχη.

Η κορμοστασιά και η επιβλητική παρουσία, του 27χρονου Γεράσιμου Βαγενά εντυπωσίασαν τον αμερικανό πρόεδρο. «Μόλις έστριψε, έπεσε το βλέμμα του επάνω μου. Οι φίλοι μου ποστάρανε την φωτογραφία και με πειράζανε γι’ αυτό ! Μου έλεγαν ότι τον «ψάρωσα» και τα κλασικά. Ένιωσα περίεργα αλλά ωραία», δήλωσε στο Star ο 27χρονος και πρόσθεσε «Τα ωραία της φρουράς είναι ότι περνάνε από μπροστά σου πολύ σημαντικά άτομα και είσαι εκεί για να τα δεις από κοντά. Έρχονται άγνωστοι άνθρωποι και σου μιλάνε σαν να είσαι το παιδί τους».

Για μια πολύ δυνατή εμπειρία και για κάτι ξεχωριστό, έκανε λόγο ο 23χρονος εύζωνας Γιώργος Φραγκισκάτος.

Μάλιστα, εξομολογήθηκε και ένα περιστατικό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη του. «Είχε κάτσει μια κυρία μεγάλης ηλικίας και μου έλεγε πως ο παππούς της και ο πατέρας της ήταν Εύζωνες… Συγκινήθηκε, δάκρυσε, και με άγγιξε πολύ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Περηφάνια και τιμή νιώθουν οι Εύζωνες. Περνούν 5 εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης για να αντέχουν στην απόλυτη ακινησία και να έχουν αυστηρή πειθαρχία. Τα παλικάρια αυτά εμπνέουν σεβασμό σε άτομα κάθε ηλικίας.

Εύζωνας σημαίνει «καλά ζωσμένος» και προέρχεται από τα χρόνια του Ομήρου. Η Προεδρική Φρουρά ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1868 με την ονομασία «Άγημα». Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας την Ευζωνική στολή φορούσαν οι κλέφτες και οι αμαρτωλοί.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget