Wednesday, November 23, 2016

Έρευνα έδειξε ότι οι άθεοι είναι πιο αλτρουιστές από τους πιστούς


Τίθεται υπό αμφισβήτηση ότι η θρησκεία είναι 

ζωτικής σημασίας για την ηθική ανάπτυξη"

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι όσοι είναι θρησκευόμενοι, είναι και περισσότερο αλτρουιστές και γενναιόδωροι από αυτούς που είναι πιό αποστασιοποιημένοι από την πίστη.

Στην έρευνα που έγινε σε 1.170 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών από έξι χώρες με διάφορες θρησκείες, από το Χριστιανισμό ώς τον Ινδουισμό, αλλά και από άθεες οικογένειες, τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν το παιχνίδι του δικτάτορα". Το παιχνίδι αυτό χρησιμοποιείται σε έρευνες ψυχολογίας για να μετρήσει το επίπεδο αλτρουισμού των ατόμων που συμμετέχουν.

Τα παιδιά έπρεπε να διαλέξουν μέσα από 30 αυτοκόλλητα ποιά θα κρατήσουν για τον εαυτό τους και ποιά θα δώσουν στα άλλα παιδιά. Όπως έδειξε η έρευνα, τα παιδιά που μοιράστηκαν τα περισσότερα αυτοκόλλητα ήταν τα παιδιά των άθεων οικογενειών. Συγκεκριμένα έδωσαν στους άλλους 4,1 αυτοκόλλητα ενώ τα παιδιά των χριστιανών 3,3 και τα παιδιά των μουσουλμάνων 3,2 αυτοκόλλητα.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, τα παιδιά είδαν ένα σύντομο βίντεο κινουμένων σχεδίων στο οποίο ένας χαρακτήρας σπρώχνει ή χτυπά έναν άλλο, είτε τυχαία είτε σκόπιμα. Μετά την παρακολούθηση του βίντεο, τα παιδιά κλήθηκαν να βαθμολογήσουν (με επτά σημεία) την "ευτέλεια" της συμπεριφοράς και το μέγεθος της τιμωρίας που θα πρέπει να επιβληθεί.

Τα αποτελέσματα και εδώ ήταν παρόμοια με το πρώτο πείραμα, αφού τα πιο θρησκευόμενα παιδιά ήθελαν μεγαλύτερες τιμωρίες, επιβεβαιώνοντας άλλες έρευνες που έδειξαν,  ότι οι πιστοί σε μια θρησκεία τείνουν να είναι πιο τιμωρητικοί απέναντι σε κάποιον που κάνει έγκλημα, ανεξάρτητα από το τι έγκλημα είναι αυτό.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ζαν Ντεσετί που σκοπεύει να συνεχίσει τη μελέτη και σε μεγαλύτερο δείγμα, τόνισε ότι "αποδείχτηκε πως οι περισσότερο θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι λιγότερο γενναιόδωροι, όχι μόνο ως ενήλικες, αλλά και ως παιδιά». «Τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις πεποιθήσεις ότι  η θρησκεία είναι ζωτικής σημασίας για την ηθική ανάπτυξη», σημείωσε.   lifo.gr..9.11.15

No comments:

Post a Comment

wibiya widget