Friday, April 7, 2017

Γράφουν Γάλλοι και Γερμανοί: "Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο "


Στις "πολεμικές ιαχές" που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο αναφέρεται σε εκτενές της ρεπορτάζ η TAZ του Βερολίνου, όπως σημειώνει την Πέμπτη το βράδυ σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle. 


Στο δημοσίευμα -που δημοσιεύεται σε ένθετο της Le Monde Diplomatique- με τίτλο «Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο» σημειώνεται με νόημα πως «η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας».
Το δημοσίευμα επιχειρεί να καταγράψει συνοπτικά το χρονικό της κρίσης που, όπως αναφέρει, ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 1995 στα Ίμια και κλιμακώθηκε επικίνδυνα στις αρχές του 1996 έως ότου αποκλιμακωθεί τελικά με παρέμβαση των ΗΠΑ.
Το άρθρο επισημαίνει ότι «κατά την άποψη της Αθήνας η σημερινή κλιμάκωση είναι πιο επικίνδυνη από την όξυνση του 1996» και εξηγεί: «Από τη μία η Ελλάδα είναι σήμερα πιο τρωτή επειδή καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο κρίσεις: την οικονομική κρίση επιβίωσης και την προσφυγική κρίση. Ο δεύτερος λόγος για τις ελληνικές ανησυχίες είναι ότι η τουρκική πολιτική φαίνεται σήμερα λιγότερο προβλέψιμη. Ο Ερντογάν αναζωπυρώνει τις εθνικιστικές διαθέσεις για να κινητοποιήσει ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, με το οποίο επιδιώκει να διαιωνίσει το αυταρχικό καθεστώς του».

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα απειλητική» την κριτική του τούρκου προέδρου στη Συνθήκη της Λωζάννης. 
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «στην Αθήνα βλέπουν με ανησυχία ότι η Άγκυρα εφευρίσκει διαρκώς νέα επίμαχα εδαφικά ζητήματα με στόχο να επιβάλει διμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες εν τέλει δεν επικρατεί το Διεθνές Δίκαιο αλλά το δίκαιου του ισχυρότερου».

Αλλαγή στάσης του Μάρτιν Σουλτς παρατηρεί σε σειρά ζητημάτων η Zeit
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeitεστιάζει στον υποψήφιο καγκελάριο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, παρατηρώντας σταδιακή μετατόπισή του από θέσεις που υποστήριζε με θέρμη ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Όταν ήταν ακόμη στις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σουλτς επιχειρηματολογούσε με πάθος για να χορηγηθεί βοήθεια στην Ελλάδα και να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ». Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Αμβούργου, «τώρα απορρίπτει και τα δύο χωρίς να εξηγεί τι θέλει αντί αυτών». Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit, τα πρώτα σχέδια του κεφαλαίου για την ευρωζώνη στο εκλογικό πρόγραμμα του SPD διατυπώνονται με μάλλον γενικόλογο τρόπο. «Συγκεκριμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης, όπως κοινή ανάληψη χρέους μέσω επονομαζόμενων ευρωομολόγων ή μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση για ανέργους; Σημειώσατε λάθος», σχολιάζει η εφημερίδα και συμπληρώνει: «μια ευρεία πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί την ΕΕ και το ευρώ επί της αρχής θετικά, απορρίπτει όμως τα ευρωομόλογα ή ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα». Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, στο θέμα των ευρωομολόγων ο Σουλτς έχει κάνει ήδη στροφή.
DW/ The TOC.gr

No comments:

Post a Comment

Ψάξε στην Εφημερίδα efhmeris.blogspot.com

wibiya widget

There was an error in this gadget