Friday, April 7, 2017

Σύρίά. Ό ΤΡΆΜΠ ΠΆΤΗΣΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΊ ΤΗΣ ΑΝΆΦΛΕΞΗ.


To είπε και ο Κίσσίντζέρ  αν "θέλουμε ασφάλεια ή ηθική ";

Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και κατάρρευση της εύθραυστης-όπως αποδείχθηκε-συμμαχίας ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν στο συριακό ζήτημα, προκαλεί η αμερικανική πυραυλική επίθεση σε αεροπορική βάση της Συρίας. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου για τον βομβαρδισμό συριακών θέσεων, αλλάζει ξανά και ενδεχομένως άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και δημιουργεί τρόπον τινά«ψυχροπολεμικές» συνθήκες με την Μόσχα, που έσπευσε να αποδοκιμάσει την επίθεση, κάνοντας λόγο για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου… Παράλληλα φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα αντιαμερικανικά «αισθήματα» στον ισλαμικό κόσμο, με το Ιράν να αντιδρά άμεσα.
Τελείωσε ο μήνας του μέλιτος Τραμπ-Πούτιν
Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο στοιχείο που σηματοδοτεί η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, είναι ότι ο «μήνας του μέλιτος» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα πέρασε ανεπιστρεπτί. Ο φαινομενικά ισχυρός «δεσμός» που είχαν δημιουργήσει Τραμπ και Πούτιν, με αιχμή του «δόρατος» την σύναψη συμμαχίας, για την από κοινού αντιμετώπιση του συριακού ζητήματος,κλυδωνίζεται συθέμελα από τα ξημερώματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην πεπατημένη και συνάμα κυρίαρχη εθνική στρατηγική που ασκούν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ στο ζήτημα της Συρίας, που σχετίζεται με την «πολεμική» κατά του Ασαντ και την στόχευση για ανατροπή του από την εξουσία. Προς επίτευξη της ανατροπής Ασαντ, οι Αμερικανοί είχαν ενισχύσει σημαντικά τους αντάρτες και την συριακή αντιπολίτευση, δημιουργώντας ωστόσο πρόσφορο έδαφος για την «γιγάντωση» του φαινομένου του Ισλαμικού Κράτους.
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα αποτελεί τον πιο πιστό σύμμαχο του Μπασάρ Αλ Ασαντ, τον οποίο δεν εγκατέλειψε παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί της, την Δύση, με πρώτο «βιολί» τις ΗΠΑ. Και αναμφίβολα δεν πρόκειται να το πράξει την δεδομένη χρονική στιγμή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ολική ρήξη στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Το μήνυμα του Κρεμλίνου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, για τις σκέψεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις προθέσεις της ρωσικής ηγεσίας. 
Σκληρή ανακοίνωση από το Κρεμλίνο
«Ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», ανάφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και πρόσθεσε «η ενέργεια της Ουάσιγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας».
«Ξύπνησαν» τα αντιαμερικανικά αισθήματα του Ιράν
Η επίθεση στη Συρία ενεργοποίησε και ταέντονα αντιαμερικανικά «αντανακλαστικά»που υπάρχουν στην Μέση Ανατολή. Το Ιράν έσπευσε να καταδικάσει τον αμερικανικό βομβαρδισμό, επισημαίνοντας ότι, «η χώρα μας καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις. Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή».
Το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η αμερικανική επίθεση, στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η διεθνής κοινότητα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τίθεται σε αμφιβολία ο διεθνής «συνασπισμός» που νομιμοποίησε η Δύση, δίνοντας στη Ρωσία τον πρωταγωνιστικό και συνάμα παρεμβατικό ρόλο, σε στρατιωτικό επίπεδο. Εκφράζεται ήδη η άποψη, από έγκυρους γεωπολιτικούς αναλυτές, ότι ο ISIS ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί τη «σύγχυση» της διεθνούς κοινότητας και την σύγκρουση συμφερόντων στη Συρία, για να εδραιώσει και πάλι ισχυρή θέση.
Sofokleousin.gr 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget