Saturday, October 7, 2017

Σκανδαλο. Συνελήφθη ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων 2016

Σε σύλληψη του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας, Κάρλος Νουζμάν, προχώρησε η αστυνομία της χώρας την Τετάρτη.
Ο Βραζιλιάνος παράγοντας φέρεται να αποτελεί πρωταγωνιστή σκανδάλου δωροδοκίας, το οποίο οδήγησε στην απονομή των Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Ο Νουζμάν συνελήφθη με την υποψία διαφθοράς, ξεπλύματος χρημάτων και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αφού οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας διαπίστωσαν ότι αύξησε την περιουσία του κατά 457% μεταξύ 2006 και 2016, χωρίς να εντοπίσουν κάποια μεταβολή στο εισόδημά του. Μάλιστα, σε τραπεζική θυρίδα στην Ελβετία εντοπίστηκαν 16 μπάρες χρυσού συνολικής αξίας 2.000.000 δολαρίων που πιθανότατα του ανήκουν.
Ο Νουζμάν φέρεται να λειτουργούσε ως μεσολαβητής δωροδοκιών, οργανώνοντας μία πληρωμή 2.000.000 δολαρίων από έναν Βραζιλιάνο επιχειρηματία στον λογαριασμό του Παπά Μασατά Ντιάκ, δύο ημέρες πριν το Ρίο κερδίσει τους Αγώνες.
Ο Μασατά Ντιάκ, γιος του πρώην προέδρου της IAAF και μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που αποπέμφθηκε, Λαμίν Ντιάκ, έχασε την έφεση σε ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με τον στίβο για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Τον Σεπτέμβριο, η βραζιλιάνικη αστυνομία, σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές, πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι τουΝουζμάν σε ένα προάστιο του Ρίο, μέρος της επιχείρησης "Unfair Play". Η έρευνα αφορά τόσο την υποψηφιότητα Ρίο 2016 όσο και εκείνο του Τόκιο για το 2020.
Οι αρχές είχαν καλέσει τον Νουζμάν για κατάθεση, ωστόσο στη συνέχεια ο Βραζιλιάνος επιχείρησε να νομιμοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του, που φέρεται να απέκτησε με "παράνομα" χρήματα, με συνέπεια να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με αυτό, ο 74χρονος δεν δήλωσε περίπου 600.000 δολάρια εισοδήματος σε σχέση με όσα είχε πει στην κατάθεσή του τον Σεπτέμβριο.
Μαζί με τον Νουζμάν συνελήφθη και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ρίο 2016, Λεονάρντο Γκρίνερ, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.
Photo credits: AP Photo/Silvia Izquierdo
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Σκάνδαλο... FIFA σε πλήρη εξέλιξη με τους Ολυμπιακούς του Ρίο

No comments:

Post a Comment

wibiya widget