Monday, October 23, 2017

Αυστραλία. 7 πολιτικοί κινδυνεύουν λόγω διπλής ιθαγένειας να χάσουν την έδρα τους

Η τύχη επτά ομοσπονδιακών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Barnaby Joyce, και του Ελληνικης καταγωγης Νικ Ξενοφων,θα αποφασιστεί από το High Court την Παρασκευή το απόγευμα στην Καμπέρα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Barnaby Joyce συγκαταλέγεται στους επτά πολιτικούς των οποίων η σταδιοδρομία κρέμεται στην ισορροπία.
ABC NEWS: ΜΑΤ ΡΌΜΠΕΡΤΣ

Ημέρα της κρίσης


Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη επτά ομοσπονδιακών πολιτικών που εμπλέκονται στο θεμα διπλής υπηκοότητας αυτή την Παρασκευή στις 2:15 μ.μ. Αν διαπιστωθεί ότι εκλέγονται άκυρα, η απόφαση θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για την κυβέρνηση. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Barnaby Joyce συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιλεκτική εκλογή στη Νέα Αγγλία, εάν το δικαστήριο κρίνει ότι δεν είναι επιλέξιμο για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο πρώην ανεξάρτητος Tony Windsor αναμένει ήδη να ανακατασκευάσει εάν υπάρχει μια εκ των προτέρων εκλογή.
Ο αναπληρωτής ηγέτης των εθνικών δυνάμεων Φιόνα Νας , ο εγκάρδιος Nick Xenophon , ο Malcolm Roberts και ο πρώην υπουργός πόρων Matt Canavanεμπλέκονται επίσης στο χάος.

Η Κοινοπολιτεία υποστηρίζει μόνο ένα έθνος γερουσιαστής Μ alcolm Robertsκαι ο πρώην γερουσιαστής των Πρασίνων Scott Ludlam θα πρέπει να βρεθεί για να έχουν λανθασμένα εκλεγεί στο Κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές.

Όλα αυτά οφείλονται στο άρθρο 44 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τους αλλοδαπούς που διαμένουν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Δικηγόρος γενικός  Stephen Donaghue  είναι  που οδηγεί την υπόθεση για Γενικού Εισαγγελέα G eorge Brandis και λέει η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία.

Εάν οι εμπλεκόμενοι γερουσιαστές δεν είναι επιλέξιμοι, τότε θα αντικατασταθούν από μια ειδική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της Γερουσίας του περασμένου έτους, και όχι από μια εκλογή. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Barnaby Joyce στην ώρα των ερωτήσεων, περίπου μία ώρα μετά την είδηση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον την Παρασκευή αυτή.Φωτογραφία: ABC News / Nick Haggarty.


Τι λέει το ABC

Η τύχη επτά ομοσπονδιακών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Barnaby Joyce, θα αποφασιστεί από το High Court την Παρασκευή το απόγευμα στην Καμπέρα.


Η αποκαλούμενη ιθαγένεια επτά αντιμετωπίζει τη δυνατότητα να εκδιωχθούν από το Κοινοβούλιο επειδή ήταν διπλοί πολίτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών.
Το άρθρο 44 (1) του Συντάγματος απαγορεύει στους αλλοδαπούς την εκλογή.
Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί είναι ο κ. Joyce, ο ηγέτης των εθνικών εθνών Fiona Nash, ο πρώην υπουργός Εθνών Matt Canavan, ο γερουσιαστής της Νότιας Αυστραλίας Nick Xenophon, ο γερουσιαστής OneNation Malcolm Roberts και οι πρώην γερουσιαστές των Σοβιετικών, Scott Ludlam και Larissa Waters.
Η Κοινοπολιτεία ισχυρίστηκε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν θα ήξερε ποτέ ότι ήταν διπλός υπήκοοςτης Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και δεν πρέπει να τιμωρηθεί.
Ο γενικός εισαγγελέας Stephen Donaghue QC, που εκπροσωπεί τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Μπράντι, υποστήριξε επίσης την ίδια θέση για τους γερουσιαστές Νας, Καναβάν και Ξενοφών.
Οι πρώην γερουσιαστές των Πρασίνων δεν αμφισβήτησαν ότι είχαν παραβιάσει τους κανόνες και υποστήριξαν ότι οι συνάδελφοι πολιτικοί τους θα έπρεπε επίσης να έχουν δείξει την πόρτα.


Εάν ο κ. Joyce εκδιωχθεί, θα αντιμετωπίσει μια εκ των προτέρων εκλογή στο εκλογικό σώμα της Νέας Αγγλίας.
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι θα διατηρήσει την έδρα, εν μέσω της πιθανής ύπαρξης μιας βρώμικης εκστρατείας κατά του Αντιπροέδρου.
Οι εμπλεκόμενοι γερουσιαστές θα αντικατασταθούν από ειδική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της Γερουσίας του περασμένου έτους.
Οι δικηγόροι για τον Malcolm Roberts ισχυρίστηκαν ότι η υπόθεση του να παραμείνει στην Άνω Βουλή ήταν η ισχυρότερη , παρά τις σχεδόν κωμικά κακοτυχούμενες προσπάθειές του να ελέγξει με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αν ήταν βρετανός πολίτης, αφού γεννήθηκε στην Ινδία σε πατέρα της Ουαλίας.
Για την κ. Waters και τον κ. Ludlam, η απόφαση θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντικατασταθούν στη Γερουσία, δεδομένου ότι παραιτήθηκαν αμέσως μόλις αποκάλυψαν το ξένο καθεστώς τους.
Ο γερουσιαστής Ξενοφών έχει ήδη επισημάνει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την ομοσπονδιακή πολιτική για να διεξαχθεί στις εκλογές του κράτους της Νότιας Αυστραλίας τον ερχόμενο Μάρτιο.
Οι επτά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν συζητήσει από τις 12 Οκτωβρίου.
Ο επικεφαλής της δικαιοσύνης Susan Kiefel είπε στους δικηγόρους για τους επτά πολιτικούς ότι το δικαστήριο γνώριζε καλά την ανάγκη για επείγουσα απόφαση, αλλά τόνισε ότι δεν θα βιαστεί.
Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δεν συνεδριάζει την Παρασκευή.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget