Friday, October 20, 2017

ΓΗ.Τα αποχαρακτηρισμένα αμερικανικά έγγραφα αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση των αντι-κομμουνιστικών σφαγών της Ινδονησίας το 1965-66


ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Μέλη της Πτέρυγας Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδονησίας παρακολουθούνται από στρατιώτες καθώς μεταφέρονται στη φυλακή.
AP: ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΑΡΧΕΊΟΥ

Τον Νοέμβριο του 1965, ο ινδονησιακός στρατός προειδοποίησε έναν ολλανδό αξιωματούχο στη Σουμάτρα ότι ο τοπικά προσλαμβανόμενος μάγειράς του επρόκειτο να συλληφθεί υπό την υπόνοια ότι ήταν κομμουνιστής.
Ο Ολλανδός στάθηκε στο ύψος του.
"Όχι μέχρι μετά το μεσημεριανό γεύμα," είπε ο άνθρωπος της αρχής.

"Έχω προγραμματίσει ένα μεγάλο κόμμα."

Ο στρατός υποχρέωσε και ο μάγειρας συνελήφθη όταν τελείωσε τη βάρδια του.
Είναι μια αρκετά καλή περίληψη του τρόπου με τον οποίο η Δύση έβλεπε τι συνέβαινε στην Ινδονησία το 1965 και το 66.
Δεν υπήρξε μεγάλη υπόθεση - λίγο συγκεχυμένη, αλλά το τοπικό κομμουνιστικό κόμμα έφτασε στο επίκεντρο του αγώνα εξουσίας μεταξύ των ινδονησιακών στρατηγών που έτρεξαν στη χώρα.
Αλλά αυτές ήταν οι πιο σκοτεινές μέρες της Ινδονησίας και αυτό που συνέβαινε θα έπληττε το έθνος για μισό αιώνα.

Μισό εκατομμύριο ύποπτοι σκοτώθηκαν σε λιγους μήνες



Οι ιαχές  του 1965 ακούγονται ακόμα στους δρόμους της Τζακάρτα σήμερα - μια αντι-κομμουνιστική και αντι-κινεζική υστερία που επιπλέει περιοδικά, όπως και κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του περασμένου έτους εναντίον του χριστιανού κινέζικου κυβερνήτη της πόλης «Ahok».
Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν τους επόμενους μήνες.
Ο μάγειρας του ολλανδού εργάτη πετρελαίου θα εχει σχεδόν σίγουρα δολοφονηθεί - όπως σχεδόν όλοι οι ύποπτοι κομμουνιστές είχαν τεθεί  υπό κράτηση.
Το περιστατικό αναλύεται λεπτομερώς σε ένα διπλωματικό καλώδιο των ΗΠΑ που αποχαρακτηρίζεται αυτή την εβδομάδα - μέρος μιας απελευθέρωσης 30.000 σελίδων που καθιστούν σαφές ότι οι δυτικές πρεσβείες στην Τζακάρτα γνώριζαν όλα για τις αντι-κομμουνιστικές σφαγές του 1965 και του 1966 - αναγνωρίστηκαν από τις αρχές της Ινδονησίας.
Αναφορές εκτεταμένων εκτελέσεων έρχονται στην αμερικανική πρεσβεία από όλη την Ινδονησία: δεκάδες σώματα που επιπλέουν κάτω από ποτάμια. οι σιδηροδρομικοί σταθμοί χωρίς επιστροφή, επειδή οι εργαζόμενοι φοβόντουσαν για τη ζωή τους. Μουσουλμάνοι νεαροί που κόβουν το λαιμό σε όποιον τολμούσε να επικρίνει το Ισλάμ. κληρικοί που παροτρύνουν τη δολοφονία μελών κομμουνιστικού κόμματος "η αποβολή του αίματος του οποίου είναι συγκρίσιμη με τη θανάτωση κοτόπουλων" · οι στρατιώτες που παραδίδουν ομάδες 15 αιχμαλώτων κάθε βράδυ σε τοπικούς vigilantes για να σκοτωθούν.


Δεν υπήρχαν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι ξένες πρεσβείες για τις δολοφονίες, ακόμα κι αν ήθελαν - και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, πίσω από τα τείχη της πρεσβείας, επευφημούσαν τα πράγματα.
Είναι σημαντικό, φυσικά, να θυμόμαστε το πλαίσιο των δολοφονιών: μέχρι τον Νοέμβριο του 1965 η Αμερική έριξε στρατεύματα στο Βιετνάμ και είχε μόλις υποστεί σοβαρές απώλειες στην πρώτη μάχη με τον κομμουνιστικό βόρειο βιετναμέζικο στρατό.
Στην Ινδονησία, τέλος, οι κομμουνιστές βρισκόταν ..παρά πόδας. .. Ο αντι-αμερικανισμός που τον ενθάρρυνε ο Πρόεδρος Sukarno εξασθενούσε την ημέρα που οι αριστεροί συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν.
Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας ενθουσιάστηκε με την αντι-κομμουνιστική οργή που σάρωσε το έθνος και μάλιστα συζήτησε τρόπους για να βοηθήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδονησίας (PKI).
Μετά από λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τη σφαγή των κρτουμένων PKI στις επαρχίες, ένα ΤΈΛΈΞ  συνεχίζει να επαινεί μια εκστρατεία στην Τζακάρτα που "μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αμερικανικών ταινιών στην Ινδονησία".

Αυτό που συνέβη είναι ελάχιστα συζητημένο

Οι περισσότεροι Ινδονήσιοι δεν θα ακούσουν πολλά για αυτά τα πρόσφατα απελευθερωμένα διπλωματικά "καλώδια".
Αυτό που συνέβη πραγματικά το 1965 είναι ελάχιστα συζητημένο εδώ.Οι σφαγές δεν διδάσκονται στα σχολεία.
Οι ταινίες σχετικά με τις δολοφονίες, όπως το εξαιρετικό The Look of Silence του Joshua Oppenheimer, απαγορεύονται εδώ.
Οι έξυπνες συζητήσεις σχετικά με το θέμα κλείνουν από όχλους.
Αντ 'αυτού, ο στρατός διοργανώνει προβολές μονόπλευρων, αιμοδιψών ταινιών προπαγάνδας όπως το Pengkhianatan G30S / PKI (Πρόβλεψη των Κομμουνιστών).
Οι ομάδες πίσω από τις δολοφονίες του 1965 - οι στρατιωτικοί και οι μουσουλμανικές οργανώσεις, όπως ο Muhamadiyah και η Nahdlatul Ulama - εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ισχυροί και δεν θα ανεχτούν κανένα νόημα υπολογισμού.
Ο μάγειρας του ολλανδικού αξιωματούχου θα παραμείνει εκεί όπου είναι: ανώνυμος, η άγνωστη μοίρα του - ένα θλιβερό ανέκδοτο σε ένα κιτρινωπό διπλωματικό μήνυμα 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget