Thursday, October 19, 2017

Της Εβδομάδας. Η Αυστραλία στο στόχαστρο της Βορειας Κορέας,..λόγω ΗΠΑ


Την Αυστραλία έβαλε στο στόχαστρο τώρα η Βόρεια Κορέα, απειλώντας με αναπόφευκτη "καταστροφή" εάν συνεχίσει ως χώρα να στηρίζει τις "στρατιωτικές προκλήσεις" των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.
Οι απειλές προήλθαν από τα χείλη εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ο οποίος σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ενημέρωσης K-C-N-A, προειδοποίησε την Αυστραλία πως πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί τυφλά την επιθετική πολιτική της " συμμάχου της " και βεβαίως αναφερόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα τόνισε πως εάν η Αυστραλία γίνει η πρώτη γραμμή για την αμερικανική εισβολή στη Βόρεια Κορέα, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πράξη αυτοκτονίας και θα έφερνε δυστυχία στη χώρα. Τότε λέει η Αυστραλία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την καταστροφή.

Γιατί επέλεξαν αυτή την χρονική στιγμή να απειλήσουν την Αυστραλία; Δεν τους φτάνει η κόντρα με την Αμερική;

Αναλυτές εκτιμούν ό,τι αφενός θέλουν να αποθαρρύνουν σύμμαχες χώρες των Ηνωμένων πολιτειών, όπως η Αυστραλία. Αφετέρου διοτι αρχές της Βόρειας Κορέας εμφανίζονται ιδιατέρως ενοχλημένες με κάποια ήδη πεπραγμένα της Αυστραλίας. Κυρίως τις δηλώσεις και την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπισόπ στη Νότια Κορέα στις 11 Οκτωβρίου. Στάθηκαν μάλιστα στο ό,τι είχε εκφράσει προσωπικά την υποστήριξή της για τη στάση των ΗΠΑ να εξετάσουν όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας προς την Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα είναι μια στρατιωτική υπερδύναμη

Η Βόρεια Κορέα έχει αυτή την στιγμή πληθυσμό 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, κάτι παραπάνω από όλη την Αυστραλία. Αλλά, είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό στρατιωτικού και παραστρατιωτικού προσωπικού, που πλησιάζει τα 10 εκατομ. άτομα.  Δηλαδή οι δύο στους πέντε στην Βόρεια Κορέα έχουν σχέση με τον στρατό.
Η ενεργή στρατιωτική δύναμη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας αριθμείται περί το 1.210.000 αποτελώντας την τέταρτη μεγαλύτερη ενεργή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία. Ενω διαθέτει πυρηνικά όπλα, που ας ελπίσουμε να μην τα στρέψει τελικά προς Αυστραλία μεριά.

Ποια έιναι μέχρι στιγμής η αντίδραση της Αυστραλίας;

Ο υπουργός Προσωπικού Άμυνας Dan Tehan μιλώντας στο Sky News, επέμεινε πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αν το κάνουν λέει, όλος ο κόσμος θα τους στηρίξει, αν όχι και εμείς θα υποχρεωθούμε να πάρουμε το μέρος των συμμάχων μας των ΝοτιοΚορεατών, των Ιαπώνων και όποιου άλλου απειλείται απο την αχαρακτήριστη συμπεριφορά της Βορειας Κορέας.
"If they did that, then the rest of the international community would look to work with them. If they don't, we will continue to support our allies - the South Koreans, the Japanese, and everyone else who is threatened by this unpalatable behaviour by the North Koreans.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας την Παρασκευή απέκλεισε την αποστολή Αυστραλιανής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βόρεια Κορέα.
Είπε πως η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Πιονγκγιάνγκ, έχει κλείσει από το 1974 και ενω θα μπορούσε να ξανανοίξει, ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα είχε επιτυχία με το συγκεκριμένο καθεστώς.
Τέλος, ο βουλευτής των εργατικών Ed Husic κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι με τετοιες απειλές φουντώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση. Ωστόσο πρότεινε η Αυστραλία να κοιτάξει πρώτα τα συμφέροντα της στην ευρυτερη περιοχή και μετά την συμμαχία με τις ΗΠΑ.
"I think Australia's foreign policy should reflect what's best for Australia, and what positions us strongly - particularly within our neighbourhood, within the region. Obviously we've got longstanding friendship with the Americans. But that doesn't necessarily mean that we can't have differences of opinion, as friends would. I think it is important that we, as I said, do what's right for the country first."
 Επιμέλεια: Έμμα Παπαεμμανουήλ 
για το Ελληνικό πρόγραμμα SBS Au.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget