Sunday, October 15, 2017

FΤ: Παραιτήσεις 10 στελεχών από την Πειραιώς για πωλήσεις δανείων


«Συνολικά 10 κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς οδηγήθηκαν σε παραίτηση μετά από εικαζόμενες παρατυπίες, σε ό,τι αφορά την πώληση πακέτου δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ στη Libra Group, έναν οικογενειακών συμφερόντων όμιλο επιχειρήσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Libra Group, προκειμένου να αποκτήσει το πακέτο δανείων, κατέβαλε ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2014 και αφότου δανείστηκε από την Πειραιώς 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής.
Τα 10 στελέχη υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους ξεχωριστά, σε ένα διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, αναφέρουν, ακόμη, οι Financial Times.
Όπως επισημαίνεται ακόμη στο δημοσίευμα, «το πακέτο δανείων που απέκτησε η Libra αφορούσε σε μη εξυπηρετούμενα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια που συνδέονταν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας 80 εκατ. ευρώ και προσωπικά δάνεια των δέκα στελεχών της Πειραιώς, αξίας 30 εκατ. ευρώ».
«Ορισμένα από τα δάνεια αυτά, εικάζεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους κατά παράβαση των capital controls που είχαν επιβληθεί στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια του τραπεζικού πανικού που προκλήθηκε από τους φόβους ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το ευρώ, σημείωσαν τα ίδια πρόσωπα», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν:
«Κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στη Marfin, θυγατρική της Πειραιώς που αντιμετώπιζε προβλήματα, πουλήθηκαν αργότερα με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες. Η εισαγγελέας διαφθοράς στην Aθήνα εξετάζει έκθεση που συνέταξαν για το deal ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας. Η εισαγγελέας ερευνά κατά πόσον διαπράχθηκαν απάτες και ξέπλυμα χρήματος», αποκαλύπτει δικαστική πηγή, προσθέτοντας πως στις πιθανές κατηγορίες που μπορεί να απαγγελθούν περιλαμβάνονται «η συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της τράπεζας, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού κράτους (ενός μεγάλου μετόχου της τράπεζας) και ξέπλυμα χρήματος μέσω της παραβίασης των κεφαλαιακών ελέγχων και τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών».
«Η Πειραιώς δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τις παραιτήσεις. Τα δέκα στελέχη έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε παράπτωμα και έλαβαν κανονικά αποζημίωση από την τράπεζα με την αποχώρηση τους», σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση της διαδικασίας και μίλησε στους Financial Times.
Ο Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα φέτος, με εντολή να αναδιαρθρώσει την τράπεζα και να βελτιώσει τη διοίκηση της, είπε ότι το πακέτο δανείων έχει καλυφθεί πλήρως από προβλέψεις το 2016. «Τα πρόσφατα ευρήματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος αν και ντροπιαστικά, δεν επηρεάζουν εμπορικά την τράπεζα. Οι παλαιότερες παραβιάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν καλυφθεί, έχουν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και έχουν αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.
Εκπρόσωπος της Libra Group αρνήθηκε ότι υπήρξε κάτι μεμπτό.
Η Libra η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Λογοθέτη αποτελεί ισχυρό μέτοχο στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι άλλες δραστηριότητές της περιλαμβάνουν ναυτιλία, ξενοδοχεία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Έχουμε άριστη σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και συνεργαζόμαστε στενά με το υφιστάμενο μάνατζμεντ, στο οποίο έχουμε μεγάλη πίστη. Ως μέρος της μεγάλης μας επένδυσης στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικά και εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Libra.

Insider.gr.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget