Saturday, October 7, 2017

Ανατροπή στην Κυπρο, 2η η Ελλάδα και "βλέπει" Μουντιάλ


Με ιδανικό τρόπο κύλησε για την Εθνική Ελλάδας η 9η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2018. Η Βοσνία έχασε από το αδιάφορο Βέλγιο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε 2-1 της Κύπρου στο ΓΣΠ και είναι πλέον 2ο στο 8ο γκρουπ. Αυτή τη θέση δεν τη χάνει, αφού μόνο με ένα θαύμα δεν θα επέλθει τρίποντο απέναντι στο Γιβραλτάρ στη 10η αγωνιστική, στο Φάληρο. Ζητούμενο είναι να μην υπάρξει 9η χειρότερη δεύτερη η "γαλανόλευκη" και τότε θα μπορέσει να διεκδικήσει μέσω μπαράζ την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Η Ελλάδα τα βρήκε σκούρα απέναντι στην Κύπρο, δεν έκανε ιδιαίτερα καλή εμφάνιση, αλλά κακά τα ψέματα, μετρά η ουσία. Και το τρίποντο ήταν όλα τα λεφτά... Ο Σωτηρίου αιφνιδίασε στο 18', αλλά Μήτρογλου (24') και Τζιόλης (26') είχαν την απάντηση. Μπορεί οι γηπεδούχοι να μην είχν κλασικές ευκαιρίες, αλλά όσο έμενε το 1-2, υπήρχε άγχος. Έτσι έπαιξαν οι δύο ομάδες



Δύο γκολ σε τρία λεπτά, "ναι" στο βέλγικο δώρο

Η αναμέτρηση στο ΓΣΠ παρέπεμπε περισσότερο σε φιλικό, τουλάχιστον στα πρώτα λεπτά. Ούτε... φωνή, ούτε... ακρόαση από τους φίλους που πήγαν στο στάδιο της Κύπρου, αλλά και το τέμπο του ματς αργό. Νωχελικές κινήσεις από τους ποδοσφαιριστές και αργές αντιδράσεις, ιδίως από τους Έλληνες, που αιφνιδιάστηκαν στην πρώτη ευκαιρία που τους έγινε.
Ήταν στο 18ο λεπτό, κατά το οποίο οι διεθνείς μάρκαραν με τα... μάτια, ο Κάστανος πέρασε υπέροχη κάθετη μπαλιά στον Σωτηρίου, ο οποίος μπορεί στο πρώτο σουτ να είδε τον Καρνέζη νικητή, αλλά με το ριμπάουντ που πήρε ευστόχησε προ κενής εστίας (1-0). Η "γαλανόλευκη" είχε προλάβει να απειλήσει στο 8', αλλά η κεφαλιά του Μανωλά πέρασε δίπλα από το δοκάρι.
Ήταν πολύ σημαντικό ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν έκατσε να τα βάψει μαύρα. Έστω και αν πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ στον Κωνσταντίνο Λαΐφη, ο οποίος έδωσε πάσα στον Μάνταλο, αυτός πέταξε με τη μία στον Μήτρογλου και ο φορ της Μαρσέιγ με φοβερό πλασέ "εκτέλεσε" τον Παναγή φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσια στο 24' (1-1). 
Γήπεδο: ΓΣΠ
Διαιτητής: Alberto Undiano Mallenco (Ισπανία)
Βοηθοί: Roberto Alonso, Diego Barbero Sevilla (Ισπανία)
4ος: José María Sanchez Martinez (Ισπανία)
ΚΥΠΡΟΣ (Ραν Μπεν Σιμόν): Παναγή, Δημητρίου, Κατελάρης, Αντωνιάδης (63' Αλεξάνδρου), Λαϊφης, Μαργκάσα (85' Μυτίδης), Λαμπάν, Αρτυματάς, Κάστανος (79' Οικονομίδης), Κυριάκου, Σωτηρίου.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίκαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης (69' Ρέτσος), Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τζαβέλλας, Ζέκα, Τζιόλης, Μάνταλος, Σταφυλίδης, Φορτούνης (76' Δώνης), Μήτρογλου (89' Σάμαρης).
Γκολ: 18' Σωτηρίου - 24' Μήτρογλου, 26' Τζιόλης
Κάρτες: 36' Λαμπάν - 16' Τοροσίδης, 90' Μανωλάς, 90'+3' Σάμαρης

Το ακόμη πιο ωραίο; Ότι η ανατροπή ήρθε δύο λεπτά μετά. Από στατική φάση. Κόρνερ Φορτούνη, κεφαλιά Τζιόλη στο δεύτερο δοκάρι (νίκησε στον αέρα τον Αρτυματά) και 1-2. Πρώτο γκολ του 32χρονου χαφ της Al-Fayha με την Εθνική σε επίσημο παιχνίδι. Μέχρι εκεί, όμως, γιατί η απόδοση που πιάσαμε, άρχισε πάλι να πέφτει.
Όσο περνούσε η ώρα στο πρώτο μέρος, οι Κύπριοι είχαν διαρκώς τη μπάλα στην κατοχή τους με το 3-5-1-1 του Μπεν Σιμόν. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν ανησύχησαν τον Καρνέζη, καθώ όποια κάθετη πάσα επιχειρήθηκε, κόπηκε από τους ποδοσφαιριστές του Σκίμπε. Ο Μάνταλος, παρεμπιπτόντως, αν ήταν πιο αποφασιστικός στο 32', ενδεχομένως και να μπορούσε να γίνει το 1-3. Το πρώτο μέρος έληξε με την Κύπρο στο 57% κατοχή μπάλας.
Inline Image

ΚΥΠΡΙΑΚΗ "ΤΡΙΚΥΜΙΑ"

Μπαράζ χαμένων ευκαιριών στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους για την Ελλάδα. Πελαγοδρομούσε η άμυνα της Κύπρου, υπερβολικά πολλά λάθη εκ μέρους των παικτών του Μπεν Σιμόν. Έπρεπε μέχρι το 58' να μπει και τρίτο γκολ. Ευκαιρία στο 47', στο 48' (Τζιόλης), στο 51', στο 55' και στο 58' (Μήτρογλου), αλλά και στο 57', με το δοκάρι του Μάνταλου. Και αφού σπαταλήθηκαν οι φάσεις αυτές, η Κύπρος άρχισε να συναίρχεται. Ο Ισραηλινός κόουτς έβγαλε τον Αντωνιάδη και πέρασε στο ματςτον Αλεξάνδρου, παίζοντας πια με τέσσερις στην άμυνα.
Η Ελλάδα δεν εκμευταλλεύτηκε την απόδοση που έπιασε και τα λάθη της κυπριακής άμυνας, με αποτέλεσμα να πάρει χρόνο η γηπεδούχος ομάδα και το εύθραστο 1-2 να προκαλεί άγχος. Στο 69' ο αρχηγός Βασίλης Τοροσίδης αποχώρησε με πρόβλημα στην ωμοπλάτη και τον αντικατέστησε ο Ρέτσος στο δεξί άκρο των μετόπισθεν.

ΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Η ΕΘΝΙΚΗ

Σημάδια κόπωσης εμφάνιζε η Εθνική όσο το παιχνίδι όδευε στο φινάλε του. Ο Μίκαελ Σκίμπε έριξε στο ματς τον Δώνη στο 75', αντί του Φορτούνη, προκειμένου να της δώσει φρέσκα πνευμόνια, άσχετα ότι δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία του (προερχόταν από ενοχλήσεις). Πρέπει να γίνει μια αναφορά στον Φορτούνη, βέβαια, καθώς βοήθησε με τα χτυπήματα των στατικών φάσεων. Ο χρόνος κυλούσε, οι Έλληνες είχαν "σκάσει". Χαρακτηριστική η ατάκα του Τζαβέλλα στον Σκίμπε γύρω στο 83', ότι στη μεσαία γραμμή δεν υπήρχαν δυνάμεις.

ΓΛΙΤΩΣΕ ΤΟ ΣΟΚ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ "ΔΙΠΛΟ"

Οι Κύπριοι, όπως στο πρώτο μισό, είχαν και πάλι την υπεροχή με την κατοχή μπάλας. Το 2-2, ωστόσο, κατέστη ανέφικτο να γίνει. Ο Καρνέζης χρειάστηκε να επιδείξει ψυχραιμία στο 79', διώχνοντας σε κόρνερ το σουτ του Αλεξάνδρου. Ο σκοπός επετεύχθη! Η Ελλάδα κράτησε με νύχια και με δόντια το 1-2 και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της για μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ...
Inline Image

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το γκολ του Τζιόλη. Το πρώτο του σε επίσημο ματς με την Εθνική. Τέρμα που χάρισε μια σπουδαία νίκη για τη χώρα μας. Μπορεί να κουράστηκε, αλλά μέχρι το σφύριγμα της λήξης προσπάθησε να δώσει λύσεις στη μεσαία γραμμή, που κουράστηκε γρήγορα.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Μαγιένκο θα μπορούσε στο πρώτο μέρος να καταλογίσει πέναλτι υπέρ της Κύπρου. Η μπάλα βρήκε στο χέρι του Τζαβέλλα. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ο Ισπανός ρέφερει με τους βοηθούς του πήραν σωστές αποφάσεις. Και στον πειθαρχικό τομέα, αλλά και στα οφσάιντ, οι Ίβηρες παίρνουν καλό βαθμό.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Ζέκα! Ο παίκτης με τις περισσότερες δυνάμεις για την Εθνική μας ομάδα. Είχε κλεψίματα, προσπάθησε όσο αυτό ήταν εφικτό να μοιράσει σωστά μπάλες, ενώ το υπέροχο τακουνάκι στο β' μέρος... όλα τα λεφτά. Δεύτερος καλύτερος, Τζιόλης!

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ότι κατόρθωσε η Ελλάδα να φτάσει στην ανατροπή και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το γκολ του Σωτηρίου. Μέσα σε τρία λεπτά σημειώθηκαν δύο γκολ και έστω δύσκολα, το 1-2 κρατήθηκε μέχρι τέλους.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Η Εθνική δεν είχε σταθερή απόδοση. Ανέβαζε στροφές και μερικά λεπτά μετά έχανε μέτρα και επέτρεπε στην Κύπρο να κυκλοφορεί τη μπάλα, στην προσπάθειά της να κάνει τη "ζημιά". Όσο το ματς έμενε στο 1-2, υπήρχε μπόλικο άγχος και αυτό οι Έλληνες διεθνείς θα μπορούσαν να το αποφύγουν, μια και η ισοπαλία θα ήταν καταστροφική.

Η βαθμολογία του Group Η

1. Βέλγιο 25 (39-6)
2. Ελλάδα 16 (13-6)
3. Βοσνία/Ερζεγοβίνη 14 (22-12)
4. Εσθονία 11 (12-17)
5. Κύπρος 10 (9-14)
6. Γιβραλτάρ 0 (3-43)
*οι πρώτοι των ομίλων προκρίνονται στα τελικά του Μουντιάλ 2018, οι 8 καλύτεροι δεύτεροι μετά από κλήρωση θα παίξουν μπαράζ (4 ζευγάρια σε ματς μέσα-έξω) και οι 4 νικητές θα προκριθούν στα τελικά της Ρωσίας
**σε ισοβαθμία μετρά η διαφορά τερμάτων, μετά η καλύτερη επίθεση και μετά τα μεταξύ τους ματς
Τελευταία αγωνιστική (10/10)
Βέλγιο - Κύπρος (21:45)
Εσθονία - Βοσνία
Ελλάδα - Γιβραλτάρ
Photo credits: Eurokinissi
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Βελγικό δώρο στην Ελλάδα, 4-3 τη Βοσνία
Τα γκολ στο Κύπρος - Ελλάδα
SPORT 24. gr/Δ.ΣΑΜΟΛΗΣ 
/


No comments:

Post a Comment

wibiya widget