Sunday, October 8, 2017

Σύγχρονα σκλαβοπάζαρα: Πώς παγιδεύουν γυναίκες από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και τις εξωθούν στην πορνεία


Του Μαρίνου Αλειφέρη - enikos.gr
Στα σκοτεινά δωμάτια των οίκων ανοχής τόσο της Ευρώπης, όσο και της Ελλάδας καταλήγουν δεκάδες γυναίκες από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη χώρα μας είτε ως «σταθμό transit» είτε ως τελικό προορισμό.
Κυρίαρχη μορφή της εμπορίας ανθρώπωνεξακολουθεί να είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση κυρίως γυναικών. Τα περισσότερα θύματα των καλά οργανωμένων κυκλωμάτων προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Οι ομάδες που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων δραστηριοποιούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, σε τουριστικά νησιά (Κέρκυρα, Κω, Ρόδο) και στην Πελοπόννησο (Αχαΐα, Καλαμάτα, Λακωνία). Στα κυκλώματα αυτά υπήρχε σαφής κατανομή ρόλων, καθώς συγκεκριμένα μέλη ασχολούνται με τη στρατολόγηση και άλλα με τη μεταφορά και εκμετάλλευσή τους.
Ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις με τις οποίες ασχολήθηκε η ΕΛΑΣ ήταν πανομοιότυπος. Κεντρικό ρολό σε αυτά παίζει το μέλος που βρίσκεται στις χώρες «πηγή» των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, αυτά τα μέλη είναι «επιφορτισμένα» με τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της στρατολόγησης, η οποία γίνεται με την εκμετάλλευση της άθλιας οικονομικής κατάστασης των γυναικών-θυμάτων. Στη συνέχεια, με ψευδείς υποσχέσεις σχετικά με το είδος της δουλειάς που θα κάνουν στη χώρα που τους λένε ότι θα τις μεταφέρουν και τις υψηλές απολαβές που θα παίρνουν, καταφέρνουν να πείσουν τα θύματα τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και όχι μόνο, όπου και ξεκινάει το μαρτύριο τους.
Συνήθως, κάποιο από τα μέλη του κυκλώματος ταξιδεύει μαζί με τα θύματα μέχρι τον τελικό προορισμό, όπου άλλα μέλη αναλαμβάνουν την εκμετάλλευση. Σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες μεταφέρονται, οδικώς ή αεροπορικώς, στη χώρα μας. Το γεγονός μάλιστα ότι τα θύματα κατάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνει τους δράστες που καταφέρνουν και περνούν όλους τους ελέγχους χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.
Τελικός προορισμός των θυμάτων-γυναικών είναι οι οίκοι ανοχής και η «πεζοδρομιακή» πορνεία, ενώ κάποιες τις αναγκάζουν να εκδίδονται με ερωτικά ραντεβού κατ’ οίκον και σε ξενοδοχεία.

Οι ομάδες αυτές προωθούν τις γυναίκες σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις όπως κέντρα διασκέδασης ή «strip show» και ξενοδοχεία, που έχουν μετατραπεί σε χώρους "φιλοξενίας" πληρωμένου σεξ.
Τα πλοκάμια των κυκλωμάτων όμως φτάνουν ακόμη και σε ταξιδιωτικά γραφεία, με σκοπό τη μεταφορά των θυμάτων στη χώρα μας, με το πρόσχημα του τουρισμού, ενώ στην πραγματικότητα σκοπός είναι τα ερωτικά ραντεβού.

Μέσω διαδικτύου τα κυκλώματα διαφημίζουν το «προϊόν» τους και τις υπηρεσίες τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρουν να εξαπατήσουν και άλλες ανυποψίαστες γυναίκες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας σε πολλές περιπτώσεις διαπίστωσαν πως είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο βοήθεια στα κυκλώματα προσφέρουν ακόμη και ένστολοι αλλά και εργαζόμενοι στους δήμους.
Τα μέλη των κυκλωμάτων χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα μέτρα προστασίας όπως, ο εφοδιασμός των θυμάτων-γυναικών με πλαστά έγγραφα και η χρήση «ghost numbers» κατά τις επικοινωνίες των μελών τους.
Πηγή: enikos. gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget