Wednesday, October 11, 2017

Η ΓΙΏΤΑ ΙΩΑΚΕΙΜΊΔΟΥ παρουσιάζει το βιβλίο "ΡΙΖΕΣ"

Γράφει η
ΓΙΏΤΑ ΙΩΑΚΕΙΜΊΔΟΥ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο «ρίζες» πίστευα πως θα διάβαζα ένα ακόμα βιβλίο για το Πόντο. Όταν  τέλειωσα το διάβασμα είχα την αίσθηση πως είχα μόλις γυρίσει από ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό, τις  αλησμόνητες πατρίδες μας.
 Είναι πραγματικά μια κιβωτός που Πόντου που διατρέχει την ιστορία του Πόντου σε όλες τις φάσεις της και σε κάθε επίπεδο: εκπαίδευση, καθημερινή ζωή, κουλτούρα, μυθολογία, ποντιακή κουζίνα, μεγάλες πνευματικές μορφές του Πόντου. Οι συγγραφείς του βιβλίου αναδεικνύουν  το χωριό τους, το Χωρύγι του Ν. Κιλκίς, ανατρέχοντας στην καταγωγή τους και αναδεικνύοντας την παλαιά πατρίδα, τον Καύκασο.
 Αναφέρεται εκτενώς στις ιστορικές πατρίδες και  αναδεικνύει την πολύχρονη παρουσία τους  και την συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Ένα μεγάλο κεφάλαιο αναφέρεται στις πατρογονικές εστίες του Καυκάσου, τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση στην νέα πατρίδα. Τέλος μέσα από την περιγραφή της ιδιαίτερης νέας πατρίδας τους, το Χωρύγι του Ν. Κιλκίς, μας κάνει κοινωνούς των δυσκολιών που αντιμετώπισαν στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν και να ριζώσουν στην νέα τους πατρίδα.
 Είναι ένα βιβλίο που αγγίζει κάθε αναγνώστη είτε είναι Πόντιος είτε όχι, μια και η ιστορία και ο πολιτισμός αφορά τον καθένα μας.
 Ένα βιβλίο καλαίσθητο, ευκολοδιάβαστο, κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα. Γραμμένο σε εξαιρετική γλώσσα, ύφος γλαφυρό σε πολλά σημεία τέρπει και διδάσκει συγχρόνως.
  Οι συγγραφείς του βιβλίου Α. Κωνσταντινίδου και Ν. Κωνσταντινίδης  με το βιβλίο αυτό κερδίζουν την καρδιά και την ψυχή μας συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της ιστορίας μας. Συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Άνθρωποι, συνήθειες, ήθη, έθιμα δημιουργούν συναισθήματα και στήνουν γέφυρες με το παρελθόν και το παρόν μας.
 Οι  συγγραφείς ανέδειξαν γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα μέσα από μεγάλη επίπονη και πολύχρονη έρευνα. Ιδιαιτέρως η νεαρή φιλόλογος κ. Α. Κωσταντινίδου είναι μια λαμπρή επιστήμονας με πολύπλευρη δράση σε θέματα της ποντιακής διαλέκτου και ιστορικά, λαογραφικά.  Η κυρία Κωσταντινίδου είναι εκπαιδεύτρια της Ποντιακής διαλέκτου στο ΠΑΜΑΚ, όπου ξεχώρισε με το ήθος και την επιστημονική της κατάρτιση. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι με ζήλο, αγάπη και επιστημοσύνη. Περιμένουμε και άλλα βιβλία από την ταλαντούχο συγγραφέα.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget