Thursday, October 26, 2017

Australia.Εξαγριωμενοι οι αυτόχθονες ηγέτες με τον πρωθυπουργό

Μια σύνθετη φωτογραφία του Noel Pearson και του Malcolm Turnbull
ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Ο Noel Pearson χαρακτήρισε τη δήλωση του Malcolm Turnbull "σφοδρή σφύριγμα σκυλιών".
AAP

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΉ ΤΩΝ ΑΥΤΌΧΘΟΝΩΝ ΥΠΟΘΈΣΕΩΝ BRIDGET BRENNAN ABC.NET.AU

Ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull κατηγορήθηκε ότι ήταν πατερναλιστής και "ολέθριος" όταν αποφάσισε να απομακρυνθεί από τη βασική σύσταση της ιστορικής δήλωσης Uluru από την καρδιά.
Ο Pat Anderson, συν-πρόεδρος του τώρα διαλυθέντος Συμβουλίου Δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι η απόφαση του κ. Turnbull ήταν πατροπαράδοτη.
"Ήταν ένα λάκτισμα στα κότσια για όλους μας και φυσικά τώρα, ο Πρωθυπουργός έχει μετατραπεί σε τελευταίο διοικητή της αποστολής", είπε.
«Ξέρει τι είναι καλύτερο για εμάς και επίσης είναι παντογνώστης επειδή ξέρει τι θα κάνει το αυστραλιανό κοινό - πως θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα».
Η δήλωση του Uluru ήταν το τέλος των έξι μηνών διαβουλεύσεων που είχε αναθέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να καθορίσει εάν η συνταγματική αλλαγή υποστηρίχθηκε από τους ανθρώπους των Aboriginal και Torres Strait Islander.
Εκατοντάδες σημαίνοντες Αυτόχθονες Αυστραλοί συμμετείχαν σε τριήμερη σύνοδο κορυφής στο Uluru τον Μάιο και η πλειοψηφία ενέκρινε δημοψήφισμα για τη σύσταση μόνιμου συμβουλευτικού οργάνου των ιθαγενών.
Η κ. Anderson, η οποία διεξήγαγε έξι μήνες διαλόγων με τις κοινότητες των αυτόχθονων πληθυσμών, δήλωσε ότι οι αυτόχθονες είχαν ζητήσει τη δική τους συνέλευση των πρώτων εθνών να συμβουλεύουν το κοινοβούλιο.
"Ο αριθμός των όρων αναφοράς μας ήταν να βγούμε έξω και να ζητήσουμε από τους Αβορίγινες και τους Τόρες νησιωτικούς ανθρώπους ό, τι θέλαμε", δήλωσε η κ. Άντερσον.
"Είπαμε [τον κ. Turnbull] και είπε:" Όχι, δεν το κάνουμε αυτό. "Γιατί μας ρωτάει;
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Bill Shorten έχει γράψει στον κ. Turnbull, λέγοντας ότι είναι "βαθιά απογοητευμένος" ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις απόψεις της πλειοψηφίας των ανθρώπων που έχουν συμβουλευτεί.
"Μου φαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση αυτού του είδους είναι αντίθετη με την επανειλημμένη υπόσχεσή σου να κάνεις πράγματα με τους Αυτόχθονες Αυστραλούς και όχι με αυτούς", γράφει ο κ. Shorten.
"Δεν είναι για εμάς να υπαγορεύουμε στους Αυστριακούς πρώτους εθνών ποια μορφή θα πρέπει να λάβουν οι αναγνώρισές τους."
Στις εκτιμήσεις σήμερα το πρωί, ο γερουσιαστής Nigel Scullion ήταν στη σχάρα από τα μέλη της αντιπολίτευσης και των διασταυρώσεων κατά την απόφαση της κυβέρνησης.
Είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις εκκλήσεις για συνθήκη «Makaratta» και μια επιτροπή αλήθειας και δικαιοσύνης, αλλά δεν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ίδρυση και το αυτόνομο συμβουλευτικό όργανο στο σύνταγμα.
"Υπάρχουν και άλλα θέματα που ελπίζουμε να αντιμετωπίσει μια κοινή επιλεγμένη επιτροπή", δήλωσε ο γερουσιαστής Σκουλίων.
"Αλλά από την άποψη της πλασματικής φωνής ή συνάθροισης στο σύνταγμα, [αυτό] ήταν κάτι που δεν πιστεύαμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε".
Σε μια δήλωση, ο κ. Turnbull δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι μια τέτοια ριζική αλλαγή στα αντιπροσωπευτικά θεσμικά όργανα του συντάγματός μας έχει κάποια ρεαλιστική προοπτική να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των Αυστραλών στην πλειονότητα των κρατών».

«Γιατί να μην το βάλεις στον λαό της Αυστραλίας;»

Η δήλωση του κ. Turnbull σχετικά με το θέμα ήταν μια "σφοδρή" σφυρίχτρα σκυλιών, δήλωσε ο ηγέτης του Cape Jorgel Noel Pearson , ο οποίος κατηγόρησε τον Tony Abbott για την ώθηση του κ. Turnbull "πιο πέρα ​​και προς τα δεξιά".
"Όταν επιστρέψετε στο 1999, ο John Howard είχε τουλάχιστον τη χάρη να θέσει το δημόσιο ερώτημα στον αυστραλιανό λαό για την ψήφο του", δήλωσε ο κ. Pearson στο RN Drive.
"Ο John Howard ήταν αντίθετος σε αυτό, αλλά είχε την ευπρέπεια να θέσει το ερώτημα στον λαό της Αυστραλίας σε δημοψήφισμα".
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν θα έχανε τη συνταγματική αναγνώριση από την ημερήσια διάταξη συνολικά.
Ωστόσο, ακόμη και αν υποβληθεί νέα πρόταση δημοψηφίσματος από το Κοινοβούλιο, πολλοί ηγέτες των Αβοριγίνων είναι πιθανό να εκστρατεύσουν ενεργά εναντίον του.
"Ο Malcolm Turnbull δεν έχει την ευπρέπεια να θέσει την πρόταση ότι οι αυτόχθονες άνθρωποι έχουν μια φωνή στο Κοινοβούλιο - όχι μια φωνή στο Κοινοβούλιο", δήλωσε ο κ. Pearson.
"Γιατί όχι απλά να το βάλουμε στο λαό της Αυστραλίας, καθώς βγάζουμε μια δημοψήφισμα για το ζήτημα του γάμου του ίδιου φύλου αυτή τη στιγμή;"

«Ο Tony έχει παραμείνει σε όλη αυτή τη συζήτηση»

Ο κ. Pearson κατηγόρησε τον κ. Abbott ότι επηρέασε την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση δημοψηφίσματος.
"Ο Tony βρίσκεται σε όλη αυτή τη συζήτηση, καθώς η παρουσία του και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική πρωτεύουσα για να το οδηγήσει στο θέμα είναι λόγω του Τόνι", δήλωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Landin Darkinjung, Σον Γκόρντον, δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει τους Αβορίγινους να απομακρυνθούν από οποιεσδήποτε μελλοντικές προτάσεις δημοψηφισμάτων που θεωρούνται ως μινιμαλιστικές.
"Ως ηγέτες των αυτόχθονων πληθυσμών και αυτόχθονες θα πρέπει να επιστρέψουμε και να εδραιώσουμε τη θέση μας και να θέσουμε πραγματικά το ερώτημα εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε προτείνονται από το Κοινοβούλιο", ανέφερε ο κ. Gordon.
Ο Βικτωριανός φιλελεύθερος γερουσιαστής Τζέιμς Πατέρσον υπήρξε επικριτικός επικριτής των προτάσεων του Ουλούρου και δήλωσε ότι καλωσόρισε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
"Ήταν η πιο ριζοσπαστική επιλογή στο τραπέζι που δεν είχε καμία προοπτική επιτυχίας ως δημοψήφισμα. Γνωρίζω ότι πολλοί συνήγοροι θα απογοητευτούν από αυτό, αλλά μια ψήφος δεν θα ήταν πολύ πιο επιζήμια για την αιτία της συμφιλίωσης", ανέφερε ο κ. Paterson .
Ωστόσο, ο Jill Gallagher, διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Οργάνωσης Υγείας των Βικτωριανών Αβορίγινων, δήλωσε ότι οι συστάσεις του Uluru ήταν μέτριες και εφικτές.
"Πιστεύω απόλυτα στην καρδιά μου ότι ο πληθυσμός της Αυστραλίας θα υποστήριζε ένα δημοψήφισμα [σε ένα συμβουλευτικό σώμα] και δεν νομίζω ότι κάποιος θα έπρεπε να προκαταλάβει αυτό που θα έκανε ο αυστραλός πληθυσμός", δήλωσε η κ. Gallagher.
Η αντιπροσωπεία στην Uluru ενέκρινε επίσης μια συνθήκη και μια αλήθεια-λέγοντας επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει πει αν θα εξετάσει το νόμο για ένα τέτοιο σώμα.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget