Saturday, October 28, 2017

Αυστραλία. ΈΡΕΥΝΑ. Άγρια εκμετάλλευση εργατών από γνωστές φίρμες ρούχων



ABC. Η Oxfam παροτρύνει τις αυστραλιανές μάρκες μόδας να σταματήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων

ΜΕ ΤΗ SARAH FARNSWORTH



ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Η Fatima κερδίζει μόλις 43 σεντς την ώρα που εργάζεται σε εργοστάσιο που κατασκευάζει ρούχα για μάρκες όπως η Big W και η H & M.
ΠΑΡΈΧΕΤΑΙ: OXFAM AUSTRALIA

Ο εργαζόμενος στο εργοστάσιο του Μπαγκλαντές, που μπορεί να έχει κάνει το μπλουζάκι σας, θα μπορούσε να κερδίσει μόλις 39 σεντς την ώρα.
Αυτό είναι το μήνυμα απογοήτευσης που προέρχεται από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam Australia "What Makes" έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα.
Η Deloitte Access Economics προσλήφθηκε από την Oxfam για να αναλύσει την εφοδιαστική αλυσίδα της Αυστραλίας και να εξακριβώσει ποιο ποσοστό του κόστους ενός ενδύματος καταλήγει στην τσέπη του ατόμου που το έφτιαξε.
Βρήκε στη μέση αυστραλιανή αλυσίδα εφοδιασμού, μόνο 4 τοις εκατό της τιμής ενός ειδών ένδυσης καταβάλλεται στους υπερπόντιους εργαζόμενους.





Αυτό είναι μόνο 40 σεντς από ένα $ 10 t-shirt.
Στο Μπαγκλαντές, όπου οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι, μόλις το 2% της τιμής της ένδυσης πηγαίνει στους εργαζόμενους που το έκαναν, η έρευνα της Deloitte βρήκε.
Αυστραλιανές εταιρείες όπως οι Target Australia, Cotton On, Kmart, Big W, H & M, Pacific Brands και η Just Group χρησιμοποιούν όλα τα εργοστάσια στο εξωτερικό ως προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων στο Μπαγκλαντές.





Η Κίνα είναι ο κυριότερος προορισμός προμήθειας για την Αυστραλία, ακολουθούμενο από το Μπαγκλαντές, το οποίο παρέχει περίπου το 9 τοις εκατό των ενδυμάτων που πωλούνται εδώ.
Η εικοσαετή φαντασία του Μπαγκλαντές κερδίζει 43 σεντς την ώρα που εργάζεται σε εργοστάσιο που κατασκευάζει ρούχα για το Big W, H & M και άλλες παγκόσμιες μάρκες.





Η έκθεση της Oxfam ανέφερε ότι συχνά πηγαίνει χωρίς φαγητό και κοιμάται σε συγκεκριμένο πάτωμα σε διαμέρισμα με 10 άλλους ανθρώπους.
Η επικεφαλής της Oxfam της Αυστραλίας, Ελένη Σζόκε, δήλωσε ότι ενώ το κόστος ζωής σε ορισμένες χώρες είναι χαμηλότερο, οι μισθοί που καταβάλλονται στη βιομηχανία ενδυμάτων εξακολουθούν να μην επιτρέπουν σε έναν εργαζόμενο να καλύψει τα βασικά έξοδα διαβίωσης, όπως τα τρόφιμα και η στέγαση.
"Είναι κυρίως γυναίκες που εργάζονται στο Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και την Ινδονησία που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα βασικά όπως τα τρόφιμα και τα ασφαλή σπίτια, αλλά εργάζονται πολλές ώρες, συχνά έξι ημέρες την εβδομάδα, παράγοντας τα ενδύματα που φορούν οι Αυστραλοί στην πλάτη τους", ανέφερε η κα Szoke.
Είπε ότι οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές της Αυστραλίας θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι υπερπόντιοι εργάτες έχουν αρκετό για να ζήσουν.
"Η Deloitte εκτιμά ότι αν οι μεγάλες επιχειρήσεις περάσουν ολόκληρο το κόστος ζωής των εργαζομένων, θα αυξήσουν μόνο την τιμή των ενδυμάτων που πωλούνται στην Αυστραλία κατά 1%", ανέφερε η κ. Szoke.
Είπε ότι θα πρέπει να απορροφηθεί από τις εταιρείες και να μην περάσει στον αγοραστή.





Η βιομηχανία μόδας της Αυστραλίας έκανε πέρυσι πάνω από 27 δισεκατομμύρια δολάρια.
"Τα σήματα έχουν την εξουσία να εξασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται αρκετά για να ζήσουν με βασική αξιοπρέπεια", δήλωσε η κα Szoke.
Ο ελάχιστος μισθός στο Βιετνάμ ισοδυναμεί με 64 σεντς την ώρα. Στην Κίνα είναι 93 σεντς και στο Μπαγκλαντές είναι μόλις 39 σεντς την ώρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον κλάδο ενδυμάτων, υποδημάτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στις χώρες που εξάγουν στην Αυστραλία πληρώθηκε κάτω από τον κατώτατο μισθό.
Η Target, η Kmart, η Woolworths Group, η Cotton On και η Just Group αναγράφουν όλες τις τοποθεσίες των εργοστασίων τους στις ιστοσελίδες τους.

ABC.Αυστραλίας ,μετάφραση.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget