Sunday, October 1, 2017

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Οι εκκλησίες δεν μπορούν να αναγκαστούν να παντρεύουν ζευγάρια ομοφυλοφίλων εάν η Αυστραλία ψηφίζει ναι ΓΝΏΜΗ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Οι θρησκευτικές οργανώσεις έχουν την ελευθερία σύμφωνα με το νόμο να ασκούν τα δικά τους τελετουργικά γάμου.
ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ROBYN WHITAKER,TOY TRINITY COLLEGE
Καθώς η συζήτηση για την ισότητα των γάμων κλιμακώνεται υπό το πρίσμα της ταχυδρομικής έρευνας, υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία και την πιθανή επίδραση στη οργανωμένη θρησκεία.
Αλλά τι ακριβώς θα άλλαζε για τις χριστιανικές εκκλησίες θα έπρεπε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον ορισμό του γάμου;
Εν συντομία, τίποτα.
Οι θρησκευτικές οργανώσεις έχουν την ελευθερία σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία να ασκούν τα δικά τους δόγματα και τελετουργίες γάμου για γάμους που κρατούνται στα κτίριά τους και από τους εορτασμούς τους. Αυτό ισχύει για όλες τις θρησκείες, αν και η εστίαση σε αυτό το κομμάτι θα αφορά τον Χριστιανισμό.
Οι θρησκευτικοί εορτασμοί επιτρέπεται να παντρεύονται μέσω των εκκλησιών τους ή των θρησκευτικών οργανώσεων και μπορούν να το κάνουν μόνο σύμφωνα με τις αντίστοιχες πολιτικές της οργάνωσης. Πρόκειται για ξεχωριστή διαδικασία για τη διαπίστευση πολιτικών γιορτών.
Για παράδειγμα, εγώ, ως χειροτονούμενος Ενώνιστος υπουργός Εκκλησίας, δεν θα μπορέσω να παντρευτώ ζευγάρια ομοφυλοφυλίας, ακόμη και αν αλλάξει ο αστικός νόμος, εκτός κι αν η εκκλησία μου επιλέξει επίσης να αλλάξει την πολιτική της, την οποία δεν χρειάζεται να κάνει.
Επί του παρόντος, για να παντρευτεί σε μια αγγλικανική εκκλησία, τουλάχιστον ένα από τα πρόσωπα που πρέπει να παντρευτούν πρέπει να είναι βαπτισμένος χριστιανός.
Για να παντρευτεί κανείς στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κανένας από τους συνεργάτες δεν μπορεί να παντρευτεί και να διαζευχθεί.
Ακόμη και όταν το διαζύγιο δεν εισήχθη στο κοσμικό δίκαιο το 1975, η Καθολική Εκκλησία συνέχισε να υποστηρίζει τη δική της άποψη σχετικά με το διαζύγιο. Αυτό παραμένει.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία απαιτεί συνήθως το ζευγάρι να βαφτιστεί στην ορθόδοξη παράδοση, αλλά περιστασιακά επιτρέπει σε ένα από τα ζευγάρια να είναι άλλης χριστιανικής ονομασίας εφ 'όσον δεν βαφτίστηκαν από θηλυκό υπουργό .
Ομοίως, μερικές συναγωγές απαιτούν από τα δύο μέρη να αποδείξουν ότι είναι Εβραίοι, ενώ άλλοι μπορεί να επιτρέψουν ένα διαθρησκευτικό γάμο.

Διακριτικότητα του κλήρου

Εκτός από την επίσημη εκκλησιαστική πολιτεία, οι κληρικοί επιτρέπεται επίσης να ασκούν τη δική τους διακριτική ευχέρεια όταν πρόκειται για γάμο.
Ως εκ τούτου, αν κάποιος νομίζει ότι το ζευγάρι είναι πολύ μικρό, δεν έχει προετοιμαστεί, έχει βιαστεί στην απόφαση ή έχει υποψίες για οποιαδήποτε κακοποίηση, μπορεί να αρνηθεί να παντρευτεί ή να απαιτήσει να υποβληθεί σε συμβουλευτική ή κάτι παρόμοιο εκ των προτέρων.
Αυτή η διακριτική ευχέρεια προστατεύεται από τις θρησκευτικές ελευθερίες που παρέχονται στους κληρικούς.
Πρόσφατα είδαμε την περίπτωση ενός βικτοριανού υπουργού Πρεσβυτεριανού που αρνήθηκε να παντρευτεί ένα ζευγάρι λόγω των απόψεών τους για την ισότητα των γάμων.
Αν και διαφωνώ με την απόφαση του εν λόγω κληρικού, είναι ελεύθερος να αρνηθεί αυτούς τους λόγους.
Η προστασία του υπό την αυστραλιανή νομοθεσία είναι εξασφαλισμένη - γεγονός υποστηριζόμενο από τον Πρωθυπουργό Μαλκόμ Τρούμπουλ, ο οποίος είπε :
"... οι εκκλησίες δικαιούνται να παντρευτούν ή να μην παντρεύονται που τους αρέσουν. Αυτό είναι μέρος της θρησκευτικής ελευθερίας".
Οι νόμοι του Αυστραλιανού πολιτικού γάμου έχουν αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία 120 χρόνια και κάθε φορά οι θρησκευτικές οργανώσεις είναι ελεύθερες να διεξάγουν γάμους σύμφωνα με τις παραδόσεις τους.

Τι συνέβη στις ΗΠΑ;

Ενώ δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τίποτα για την εκκλησία και επομένως δεν υπάρχει τίποτα που να φοβόμαστε από την αλλαγή στο αστικό δίκαιο, οι θρησκευτικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν μια νέα ευκαιρία αν αλλάξει το αστικό δίκαιο.
Πρόκειται για μια πρόσκληση για επανεξέταση της πολιτικής τους για το γάμο και για να εξεταστεί εάν επιθυμεί ή όχι να επεκτείνει τους αντίστοιχους θρησκευτικούς γάμους στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
Όταν ο γάμος ομοφυλοφίλων νομιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ, δύο χριστιανικές εκκλησίες το έκαναν ακριβώς αυτό.
Το 2015 η Γενική Συνέλευση της Επισκοπικής Εκκλησίας έδωσε την άδεια στους κληρικούς να διοργανώνουν γάμους του ίδιου φύλου κατά την κρίση του περιφερειακού επισκόπου και σύμφωνα με τη συνείδησή τους.
Κανένας κληρικός δεν αναγκάστηκε να το πράξει - η αλλαγή πολιτικής ήταν επιτρεπτική παρά κανονιστική.
Την ίδια χρονιά, η Αμερικανική Πρεσβυτεριανή Εκκλησία τροποποίησε επίσης την πολιτική της γάμου για να επιβεβαιώσει ότι ο γάμος είναι μια «μοναδική δέσμευση μεταξύ δύο ανθρώπων, παραδοσιακά ανδρών και γυναικών, να αγαπούν και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον για το υπόλοιπο της ζωής τους».
Η πολιτική δίνει την άδεια στον πρεσβυτεριανό κλήρο να παντρευτεί ζευγάρια του ίδιου φύλου, αλλά αναφέρει σαφώς ότι κανένας κληρικός δεν θα μπορούσε να αναγκαστεί να κάνει γάμους ομοφυλοφίλων.
Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα πολλών σε όλο τον κόσμο, αν και οι χριστιανικές εκκλησίες που παντρεύονται τα ζευγάρια του ίδιου φύλου εξακολουθούν να αποτελούν τη μειονότητα της παγκόσμιας χριστιανικής παράδοσης.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία δεν μπορούν να απορριφθούν πολύ ελαφρώς, αλλά ούτε θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν.
Η δυναμική που περιγράφεται παραπάνω είναι διαφορετική όταν πρόκειται για άτομα που εργάζονται στον κοσμικό χώρο ή οργανισμούς όπως θρησκευτικά ιδιωτικά σχολεία.
Είναι όμως σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιον επίσημο ηγέτη της εκκλησίας στην Αυστραλία να εκτελέσει γάμους ενάντια στη δική του πολιτική και κανένας ναός δεν θα αναγκαστεί να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική του γάμου, τελετουργίες ή δόγματα.
Ελπίζω, ωστόσο, ότι μερικές εκκλησίες θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν τη δυνατότητα επέκτασης των ευλογιών ενός χριστιανικού γάμου σε όλα τα αφοσιωμένα ζευγάρια.
Ο Robyn J Whitaker είναι ο Bromby Λέκτορας στις Βιβλικές Σπουδές στο Trinity College και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Θεότητας. Είναι χειροτονημένος Συνάδελφος Εκκλησιαστικός Υπουργός.
Αρχικά δημοσιεύθηκε στο The Conversation

No comments:

Post a Comment

wibiya widget