Saturday, November 5, 2016

Οι δανειστές καρατομούν το «απείθαρχο» ΔΣ της Εθνικής


Κλιμακώνεται  αντιπαράθεση μεταξύ του εγχώριου τραπεζικού κατεστημένου και των Θεσμών των δανειστών, οι οποίοι μέσω ΤΧΣ προσπαθούν να επιβάλουν πρόσωπα της δικής τους επιλογήςεπικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Απροσδόκητη τροπή παίρνει ο "πόλεμος" στην Εθνική, με κινήσεις χωρίς προηγούμενο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρωτοφανείς εμπλοκές, ή σε "εκκαθάριση" του ΔΣ.
Το ΤΧΣ - που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής, απειλεί τώρα με καρατόμηση το "απείθαρχο" Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία εξέλεξε ως νέο πρόεδρο των πρωην υποδιοικητή της ΤτΕ Παναγιώτη Θωμόπουλο, αντί του προταθέντος από το Ταμείο Δημήτρη Τσιτσιράγκου, καθηγητή-τραπεζίτη και διαχειριστή κεφαλαίων στις ΗΠΑ, ο οποίες είχε την έγκριση των δανειστών.
Η καρατόμηση-καθαίρεση του ΔΣ μπορεί να αποφευχθεί πλέον μόνον εάν "θυσιασθούν" ο νυν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας  Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ορισμένα άλλα μέλη του ΔΣ, που τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά του υποψηφίου του ΤΧΣ και των δανειστών. Για να αποτραπεί η κρίση, είναι πολύ πιθανόν να εξαναγκασθούν σε παραίτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ θα ζητήσει τη Δευτέρα σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής, με θέμα την άρση της εμπιστοσύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο και την εκλογή νέου. Είναι μιά κίνηση χωρίς προηγούμενο, η οποία εκτιμάται ότι θα πλήξει τη δημόσια εικόνα της τράπεζας, θα προκαλέσει καραδασμούς και πολλαπλές παρενέργεις στο σύστημα και θα φέρει σε δύσκολη θέση την εποπτεύουσα ΤτΕ - αλλά και την κυβέρνηση.
Η ΤτΕ παρεμβαίνει για να βρεθεί λύση, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμη αντιπαράθεση-εμπλοκή με τους Θεσμούς των δανειστών και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή,αναζητώντας φόρμουλα για να κλείσει το θέμα.
 Προς το παρόν η Εθνική Τράπεζα παραμένει ακέφαλη, καθώς η Λούκα Κατσέλη έχει παραιτηθεί από την προεδρία, ενώ ο εκλεγείς διάδοχος της Παν. Θωμόπουλος δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα, δεδομένου ότι το ΤΧΣ ζήτησε - και επέτυχε - να αναβληθεί η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα.
sofokleousin.gr

1 comment:

  1. Υπάλληλοι ολοι αυτοί ξένων αφεντικών είναι και επομένως τί το περίεργο δεν τούς κάνουν τούς αλλάζουν , εξάλλου αυτοί θα πάρουν και τήν αποζημίωσή τους , αλλά εγώ και χιλιάδες αλλοι ευκολόπιστοι ,πού πιστεύσαμε τίς κοροιδίες αυτών εχάσαμε τίς οικονομίες μας απο τίς μετοχές , πού
    τίς είχαν ονομάσει προιόντα αλλά δυστυχώς ήταν σάπια

    ReplyDelete

wibiya widget