Wednesday, October 4, 2017

ABC NEWS: Οι γάτες της Αυστραλίας σκοτώνουν πάνω από 1 εκατομμύριο πουλιά ημερησιως





Ο καθηγητής Woinarski λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διατηρήσουν τα ιθαγενή είδη ασφαλή από τις γάτες.
ABC NEWS

Οι γάτες σκοτώνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο πουλιά κάθε μέρα σε όλη την Αυστραλία, σύμφωνα με τη νέα μας εκτίμηση - την πρώτη δυνατή προσπάθεια ποσοτικοποίησης του προβλήματος σε πανελλαδική κλίμακα.
Συνδυάζοντας δεδομένα σχετικά με τον πληθυσμό γάτας, τα ποσοστά κυνηγιού και τη χωρική κατανομή, υπολογίζουμε ότι σκοτώνουν 377 εκατομμύρια πτηνά ετησίως.
Τα ποσοστά είναι τα υψηλότερα στο ξηρό εσωτερικό της Αυστραλίας, υποδηλώνοντας ότι οι άγριες γάτες αποτελούν σοβαρή και σε μεγάλο βαθμό αόρατη απειλή για τα ιθαγενή είδη πτηνών.
Αυτό ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για περισσότερα από 100 χρόνια, καθώς η εξάπλωση των άγριων γατών περιλάμβανε ολόκληρη την ηπειρωτική ηπειρωτική χώρα.
Το 1906 ο ορνιθολόγος AJ Campbell επεσήμανε ότι η άφιξη άγριων γατών σε μια τοποθεσία συχνά προηγήθηκε αμέσως της μείωσης πολλών ιθαγενών ειδών πτηνών και αγωνίστηκε έντονα για δράση:
"Αναμφισβήτητα, αν πολλά από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και όμορφα πουλιά μας, ειδικά τα είδη που αγαπούν το έδαφος, πρέπει να διατηρηθούν από την απόλυτη εξαφάνιση, πρέπει να είμαστε ως ένωση εραστών πουλιών, σε καμμία απόμακρη μέρα δεν αντιμετωπίζουμε ένα σχέδιο καταστροφής αγριόγατων".
Η έκκλησή του παρήγαγε ελάχιστη ανταπόκριση και από τότε δεν υπήρξε επιτυχής και διαρκή μείωση των αριθμών γάτας.
Ούτε, μέχρι τώρα, έχει υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια να μάθετε ακριβώς πόσα πουλιά σκοτώνονται από γάτες.





Μετρώντας το κόστος

Για να γίνει μια πρώτη εθνική αξιολόγηση των διοδίων που έχουν ληφθεί από τις γάτες σε αυστραλιανά πουλιά, έχουμε συγκεντρώσει περίπου 100 μελέτες που αναλύουν τις δίαιτες των άγριων γατών της Αυστραλίας.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέση άγρια ​​γάτα τρώει περίπου δύο πουλιά κάθε πέντε ημέρες.
Στη συνέχεια συνδυάσαμε αυτά τα στατιστικά στοιχεία με πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα πληθυσμού άγριων γατών , για να δημιουργήσουμε ένα χάρτη των εκτιμώμενων ποσοστών πουλιών που θανατώθηκαν από γάτες σε όλη την Αυστραλία.





Έχουμε συμπεράνει ότι, κατά μέσο όρο, άγριες γάτες σε μεγάλο βαθμό φυσικά τοπία της Αυστραλίας σκοτώσει 272 εκατ πουλιά ετησίως.
Τα ποσοστά θανάτωσης των πτηνών είναι τα υψηλότερα σε ξηρή Αυστραλία (μέχρι 330 πτηνά ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως) και στα νησιά, όπου τα ποσοστά μπορούν να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το μέγεθος.
Εκτιμούμε (αν και με λιγότερα δεδομένα) ότι οι άγριες γάτες σε τοπία που έχουν τροποποιηθεί από τον άνθρωπο, όπως οι περιοχές που περιβάλλουν τις πόλεις, σκοτώνουν κάθε χρόνο 44 εκατομμύρια πτηνά. Οι κατοικίδιες γάτες, εν τω μεταξύ, σκοτώνουν περίπου 61 εκατομμύρια πουλιά ετησίως.
Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 377 εκατομμύρια πουλιά που σκοτώθηκαν από γάτες ετησίως στην Αυστραλία - πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε μέρα.

Ποια είδη υποφέρουν;

Σε μια σχετική μελέτη , καταγράψαμε επίσης τα αρχεία των ειδών που έχουν σκοτωθεί από γάτες στην Αυστραλία. Βρήκαμε αρχεία για γάτες που σκοτώνουν περισσότερα από 330 είδη ιθαγενών πτηνών - περίπου τα μισά από όλα τα είδη πτηνών που κατοικούν στην Αυστραλία.
Σε φυσικά και απομακρυσμένα τοπία, το 99% των πτηνών που έχουν σκοτωθεί με γάτες είναι ιθαγενή είδη. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν επίσης ότι οι γάτες είναι γνωστό ότι σκοτώνουν 71 από 117 είδη απειλούμενων πτηνών της Αυστραλίας.
Τα πουλιά που τρέφονται ή φωλιάζουν στο έδαφος, ζουν σε νησιά και είναι μεσαίου μεγέθους (60-300g) είναι πιο πιθανό να σκοτωθούν από γάτες.





Είναι δύσκολο να βρεθεί ένα εκατομμύριο καθημερινά θανάσιμα πτηνά στο πλαίσιο χωρίς αξιόπιστη εκτίμηση του συνολικού αριθμού πτηνών στην Αυστραλία.
Αλλά η χονδροειδής μας εκτίμηση από πολλές δημοσιευμένες εκτιμήσεις για την τοπική πυκνότητα των πτηνών υποδεικνύει ότι στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 11 δισεκατομμύρια πτηνά , υποδηλώνοντας ότι οι γάτες σκοτώνουν περίπου 3-4 τοις εκατό των πτηνών της Αυστραλίας κάθε χρόνο.
Εντούτοις, ορισμένα είδη χτυπήθηκαν πολύ πιο σκληρά από άλλα και η βιωσιμότητα ορισμένων ειδών (όπως ορτύκια ορτυκιών, κουταλάκια και περιστέρια και περιστέρια) είναι πιθανό να απειληθεί ιδιαίτερα.
Ο αριθμός των θανάτων πουλιών είναι συγκρίσιμος με παρόμοιες εκτιμήσεις για άλλες χώρες. Ο αριθμός μας είναι χαμηλότερος από μια πρόσφατη εκτίμηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον Καναδά .
Συνολικά, οι δολοφονίες που προκαλούν ταπουλιά από τις γάτες φαίνεται να ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό εκείνες που προκαλούνται από ανθρώπους .
Στην Αυστραλία, οι γάτες είναι πιθανό να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν ορισμένα είδη πτηνών.
Σε πολλές περιοχές, τα πτηνά αντιμετωπίζουν μια σειρά αλληλεπιδραστικών απειλών, με την αφθονία των θηραμάτων και την επιτυχία της θήρας να αυξάνεται σε κατακερματισμένες θάμνους , σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κτηνοτροφίας και σε περιοχές με κακή διαχείριση των πυρκαγιών, έτσι οι επιπτώσεις της γάτας συνθέτουν αυτές τις άλλες απειλές.

Belling τη γάτα

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί ο αντίκτυπος; Η στρατηγική των απειλούμενων ειδών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναγνωρίζει την απειλή που θέτουν οι άγριες γάτες, αν και κυρίως με βάση το ρόλο τους στην εξαφάνιση των θηλαστικών .
Η στρατηγική των απειλούμενων ειδών έδωσε επίσης προτεραιότητα στις προσπάθειες για την εντατικότερη καταπολέμηση των άγριων γατών, την εξάλειψή τους από νησιά με σημαντικές αξίες βιοποικιλότητας και την επέκταση ενός εθνικού δικτύου περιφραγμένων περιοχών που αποκλείει άγριες γάτες και αλεπούδες.
Αλλά ενώ οι φράκτες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά καταφύγια για πολλά απειλούμενα θηλαστικά, είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά για την προστασία των πτηνών. Για να σώσει τα πουλιά, οι γάτες θα πρέπει να ελέγχονται σε πολύ ευρύτερη κλίμακα.
Πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα απομακρυσμένο πρόβλημα θάμνων.
Περίπου οι μισές από τις γάτες της Αυστραλίας είναι ζώα συντροφιάς και έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην άγρια ​​φύση.
Αν και αναγνωρίζουμε τα πολλά οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, θα πρέπει επίσης να εργαστούμε για τη μείωση των επιζήμιων επιπτώσεων. Ευτυχώς, αυξάνεται η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη της μη μίσθωσης ελεύθερης περισυλλογής των κατοικίδιων ζώων .
Με τέτοια μέτρα, οι ιδιοκτήτες γάτας μπορούν να βοηθήσουν να φροντίσουν τα πουλιά στις δικές τους αυλές και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στη διατήρηση της μοναδικής άγριας ζωής της Αυστραλίας.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν τη συμβολή του Ράσελ Πάλμερ (WA Department of Conservation and Attractions), του Chris Dickman (Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ), του David Paton (Πανεπιστήμιο της Adelaide), του Alex Nankivell (Nature Foundation SA), του Mike Lawes (Πανεπιστήμιο KwaZulu -Natal) και ο Glenn Edwards (Τμήμα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) σε αυτό το άρθρο.
Ο John Woinarski είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin.
Ο Brett Murphy είναι ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin.
Ο Leigh-Ann Woolley είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin.
Η Sarah Legge είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Ο Stephen Garnett είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin.
Ο Tim Doherty είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Deakin.
Αρχικά δημοσιεύθηκε στο The Conversation



No comments:

Post a Comment

wibiya widget